撈左按揭好耐,你問我答(9)

1001 回覆
15 Like 1 Dislike
咁好耐性 佢同支銀相差幾耐比offer你
0.35 好吸引喎,ML 好睇你多餘現金。。。 唔多有冇ML 都無所謂,回贈差11500...你要諗下要幾多cash 先可有果11500 利息
最早係hsbc,大約一個月左右,但做唔到我想要嘅成數。支銀我都耐,因為我係行爆壓測 68%左右
有冇可能可以岀得晒現金回贈
固定月薪,唔爆壓測,冇其他貸款係咪多數都批得到?
利申:醫護2個人60000, 借9成加按保買650萬樓
啱啱申請咗,等批
等緊呢段時間好忐忑
想問依家有邊間行有做pre-approval?
如果借埋保險就會爆?
博士
我同老婆家庭用入約10萬
有層約值$680萬既樓 ,仲有$180萬按揭未還
想買多層約$900萬既樓
現金有$280萬左右
請問係咪一定要賣咗而家層樓先有得諗。
謝謝
上次律師樓事件,齋做轉按果班人駛唔駛自己搵錢,定係純hold住轉按
應該可以
當你或老婆個人月薪4萬至6萬,可借到400萬至600萬
如果第一層兩個人供,緊係甩左搵得多果個出來先,轉按再借盡。你有cash280萬應該夠當你或老婆買埋另一半。
之後用400~600萬首期買新,人工高就首期出少d
如果要即刻扑鎚買就唔啱用
我 loan size 4 百萬多d

HSBC:
Offer H +1.31 (封頂 P-2.5%)
現金回贈 1%
保費 HKMC / 65折

中銀:
Offer H +1.30 (封頂 P-2.5%)
現金回贈 1%:
保費 HKMC / 65 折
備註: 高息戶口

渣打:
Offer H+1.3
封頂 P-2.75% (即 2 里 5)
現金回贈 1%:
保費 6 折
備註: 高息戶口

恆生: 無消息 / 電話無人聽

Citibank: 處理中

渣打唔用得,律師樓唔on list
最壞打算用支銀
但我想用大貓
大貓好d... 渣打用QBE, 所以6折?
渣打 random 用 HKMC / QBE
所以有 6 折同 65 折分別

大貓好d我唔清楚
數字上黎睇渣打好d
渣打送埋里數?
唔清楚
送都唔要
又換唔到機票
里數換禮物又等勁耐
要卷好過
求回答 謝謝
想問下同銀行簽左offer letter 幾耐law firm 先收到instruction. 🙏🏻
炆水過到60%壓力測試都冇問題的,只要過到就會借得足,更何況而家放寬咗壓力測試,比以前易計,不過提提如果要加借埋按揭保費記得將保費原價加入貸款額
—小秘書@DrLoan
冇呀,唯有等多陣啦
—小秘書@DrLoan
約滿酬金當花紅計,而每間銀行計法不同,通常將約滿酬金打個7折,再除36個月,不過只限八成或以下按揭成數,八成以上就只計底薪
—小秘書@DrLoan
以穩陣過到壓力測試計,38000月入可借401萬,如果加埋加借按揭保費就會爆咗少少壓測62.3%,不過都好大機會借到,因為而家大部份銀行放寬咗壓力測試至65%
—小秘書@DrLoan
博士
家庭月入4萬
有層未補價居屋3年後供完
市值600萬左右(未補地價)
想買多間樓收租 有冇得諗 ?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞