撈左按揭好耐,你問我答(9)

1001 回覆
15 Like 1 Dislike
火險會比較緊要啲。家居保係保障家居財物,例如你屋企俾人打劫、火災、水災而導致財物損失就賠,所以睇吓你屋企野值唔值錢、物業類型(村屋成日俾人打劫就要買啦)~睇個人需要,平平哋買個保障都好嘅
—小秘書@DrLoan
想借足30年就唔好加媽咪喇,因為媽咪人工較高、你嘅收入僅僅夠供樓,所以好大機會用媽咪歲數做16年only
建議用返你自己人工,再加報出租估個預期租金收入(虛擬租金收入),睇吓夠唔夠借3m~詳情可以tg俾個地址我幫你向銀行quote租金
—小秘書@DrLoan
其實一般樓有屋苑份火險係咪夠?
card loan係當債務,將每月還款計入壓力測試。普通商戶分期(例如iPhone分期)先會當普通卡數
—小秘書@DrLoan
轉按睇層樓估價、最高按揭成數、收入過壓力測試。
你拉高層樓估價咪可以r多啲,例如600樓下做8成、600以上就做6成,咁501同509估價差別都可套多6萬4如果605萬樓就㩒低估價至600萬做8成
需要就俾地址我幫你拉高估價
—小秘書@DrLoan
對,當刻,還清就俾返收據銀行證明冇數係身,不過都要睇返你tu grade,如果太低grade就要等升翻上正常先得
—小秘書@DrLoan
想問下你幾時收到?我琴日先 apply, 聽說要四至六星期?
我申請左一星期就收到依個sms,個邊同我講要6-7星期先有結果,依家都等緊
3月底落分行交申請,今日收到sms
屌,我三月底交表,今日先收到sms
我5日連埋補資料
即係差唔多四個星期先去到查 ...
如果一直都做緊freelance,4月份叫朋友公司請我60k,上一年度冇稅單,係咪都要出夠一年60k糧,交齊mpf同有稅單先做到9成按買600-700萬樓
Miss左
1.現時樓價1000萬以下就5成、1000萬以上就4成
2.可以俾個地址我幫你向銀行查詢,因為銀行估唔到價就要個別向不同的估價行查詢,會以凶案嚴重程度去評估批唔批,如果連估價行都唔做,就唔批了
—小秘書@DrLoan
睇吓你僭建得幾嚴重,以你收入即使有P loan係身,用銀行按揭套現借60萬都冇問題,最緊要係你層樓嘅質素~財仔業主貸款就銀行搞唔掂先諗啦,啲息貴好多可tg我比啲意見你
—小秘書@DrLoan
留名
大路有中銀、東亞,2間批得都唔錯,不過最近慢咗少少,不過唔係個個banker都識做爆壓測case,有啲rm直情唔知按揭成數係咩tg我介紹埋個專做按揭嘅banker比你啦
—小秘書@DrLoan
對,我地有網頁嫁,Dr loan係一間公司,dr loan入面有幾位同事我哋每個回覆都有署名(我叫小秘書)可以指明搵一個人,我哋有老闆、小書僮、小幫手、小秘書(唔該唔好笑plz)
—小秘書@DrLoan
呢行好多都係前banker自己跳出來做開公司,經驗固然重要,但最緊要係Network,起碼同每間合作銀行都要有幾位相熟、信得過、有料到嘅專業按揭部banker幫你湊客錢銀方面,都係跑數為主~跑到就一定比正常office工高嘅,跑唔到就咬老底慳啲洗囉~入行就去求職網站打mortgage都有好多、或者tg me for more
—小秘書@DrLoan
我直接搵銀行同搵你地幫手有咩分別?回佣會少咗?
1. No~自僱開公司的高成數按揭唔易嫁,銀行會有Company search,一定要有公司至少一年財務年度稅單,而公司保守要開夠三年,最近兩年賺錢~淨係一份audit report唔得啦~

2.就算老婆受薪都要交返老婆上年度稅單,而且層樓唔可以有你名同做擔保,一check到老公出糧俾老婆,就又要交返老公公司資料

3.打工的確易好多,最緊要你有上年稅單,再當轉工做,要注意上年稅單同現時收入唔可以差太遠、做齊糧單 報稅 MPF。風險係銀行從你上年稅單知道你係開公司,有機會check返公司仲有冇營運(聽過會咁做 但未見過)
—小秘書@DrLoan
正常,有擔保人律師樓就做多啲嘢,所以收多啲錢,不過佢有責任事先同你講清楚收費
—小秘書@DrLoan
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞