撈左按揭好耐,你問我答(9)

1001 回覆
15 Like 1 Dislike
咁好?你appeal咩銀行?
我情況係梗廚間隔改左第個位,你申請左邊幾間按揭?邊間要上門驗樓?我而家都擔心緊,唸緊如果抽中,我好唔好比佢上門好。。。。
4/21 補齊資料, 今日終於收到 Sms
買車上會會唔會影響按揭架?
這個只係初步, 仲有漫漫長路....
其實TU 幾多,銀行先唔會借錢比你? 如果按揭5成,咁銀行會唔會鬆手d?
申請銀行按揭應該點配搭好?我申請左其中一間大行,第二間是offer最靚,而家仲想申請第三間做backup,因為老婆在疫情期間有段時間冇工開,怕影響到申請⋯
我都咁諗 四大行好似話會容易申請同快 D, 可能成交前 6-7 星期會多 apply 看看四大行
我情況同你差不多,我收入59k,買左9.45樓,做8成按,如果唔加擔保應該一定過唔到wo....要7萬幾先得。
申請快D就應該真,我試過獅子銀行好快,東亞病夫超慢。不過係咪易d就應該唔一定,特別係要2按,銀行都話唔到事
6成以下,都係銀行自己審批,易過好多
如果買銅鑼灣55年樓齡以上洋樓
有無銀行可以做80減? 只係需要借25%
最緊要睇返改建有冇入則,如果有入則有滿意紙,基本上銀行會接受的如果冇入則,即係非法改建,銀行抽倒你驗樓就麻煩喇,一係叫你簽undertaking、估計還原費用喺貸款額扣、甚至拒批按揭。所以你要check清楚有冇入則先,我建議如果冇入就唔好搏啦,搵過第二間啦
—小秘書@DrLoan
可能太多洗走左,麻煩你再推一推,我tg係 @DrLoan
你case冇收費呀,仲有回贈比你添
—小秘書@DrLoan
都差10%喎你嘗試搵多幾間銀行banker幫你㩒低個估價先~盡量維持喺5%以內~
成交價過低銀行會懷疑係送契樓、枱底交易、凶宅等,絕對會影響到批核,按低成數就還好,但按高數一經HKMC就較麻煩,你要搵個肯出力幫你同hkmc解釋嘅banker呀。搞唔掂可以搵我介紹比你
—小秘書@DrLoan
可能你大廈公契包埋火險,即係你每月物管費已包埋~
—小秘書@DrLoan
咁唔好彩嘅,其實銀行少抽樓驗,通常見有唔妥先驗冇入則就簽undertaking、估計還原費用喺貸款額扣、甚至拒批按揭,搵多幾間銀行可能唔洗驗~
—小秘書@DrLoan
https://www.drloan.hk/calculator/mortgage1.html
穩過壓測計就634萬 ( 2.5% 30年)
—小秘書@DrLoan
視乎律師樓做嘢快慢,通常成交前一個禮拜先最後上律師樓簽野,你擔心嘅可以問一問師爺進度~
—小秘書@DrLoan
即8m按8成,借640萬,壓力測試爆左啲,去到62.7%,所以要行爆壓測計法,如果你首置、冇外債、tu記錄良好,都好大機會批到
不過提提你,acting allowance 一定唔計收入
—小秘書@DrLoan
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞