撈左按揭好耐,你問我答(9)

1001 回覆
15 Like 1 Dislike
上網睇完都唔係好明咩係加借保費
唔該你先
如果失業左一個月 先搵到工 收入點計
博士,請問現做緊地盤
因前一年失業,上年無稅單
現在做咗9個月,
有多間工程公司出糧
銀行月結單又唔齊公司出糧紀錄
(因部分公司出現金支票,但全部有供強積金同報稅)
請問如果只有強積金月結單,
可以申請轉按嗎? 謝謝
請問銀行按揭現金回贈上限係咪5百萬 X 回贈息率?
想問之前銀行會6成發展商2按借多3成 總數借左9成 有冇得轉按林鄭plan 起銀行做返9成 ?
月薪34k, 無糧單,劃線支票入銀行出糧,齊銀行statement, 有新俸稅單。

未婚妻, 31k, 護士,有糧單有稅單。

首期可以俾到150萬。

想問下博士我地傾向邊個價位既樓或者可以向銀行借到幾多錢買樓?
月40.7 有糧單有稅單
500借9 係米arm arm 爆左65%
單身 教育界
月入38K
想買新樓5.2m
AA聲稱可免印花稅
想按9成 銀行有冇機會批?
謝謝
按壓力測試同埋按月供比率既每月入息要求有咩分別?
我見後者低好多 唔該晒
loan size>6m 9按
有個offer批左按保65折
可唔可以叫banker appeal到6折
有穩定職業 冇爆壓測 冇負債
thank you!!
點撚樣免印花稅 教書教撚到你咁on9
咁就唔關隻AA事啦
想問HKMC費用係咪可以分期還?定要計埋落首期嘅成本?
月入46k 買7m 樓
想借5m過到壓測
請問聽人講HSBC個H rate係平d,
如果中銀H+1.35%
HSBC H+1.36%
係唔係HSBC抵D?
謝謝
支銀 H+1.3
大貓 H+1.31

其他野一樣
博士其實係咪冇分別?
想問下自僱專業人士最多係咪做8成
通常壓測係睇以稅單入息計定最近半年銀行月結單入數份糧average?
唔係好知點預
1. 八按可以計commission,普遍係攞六個月平均數計
2. 轉工最好就齊新工3個月糧單,咁就可以計新工嘅糧; 如果未齊3個月,而且又冇空窗期,銀行會視乎你工種而叫你補文件,通常都係補返上一份工嘅糧單、新工合約就可以用翻新工人工,但如果工種麻麻、份糧又唔靚,銀行可能叫你等齊三個月先幫你申請

—小秘書@DrLoan
呢樣我答到你
分別係差 0.01
咁你記得keep清數收據!因為Tu要至少1個月先會update你最新財務狀況,有啲銀行更加要3個月,所以為咗證明你冇數係身,你必須交返清數收據
如果有啲嚴謹嘅銀行,就算你清完數但Tu依然好差,會要你等一排,等到Tu上返少少先幫你做申請有需要可介紹鬆手銀行比你

—小秘書@DrLoan
正確係有預批嘅,不過依家大部份銀行都唔肯做佢哋手頭上已經多嘢做,點會嘥時間心機幫你搞預批就算有少量銀行肯做,都要等至少一個半月。所以買樓之前可以搵我幫你計清楚壓測先去馬

—小秘書@DrLoan
冇問題啦!只要兩位都係首次置業、冇外債、tu 記錄良好、齊糧單稅單MPF,收入夠過壓力測試有突啦最靚rate係h+1.3% cap2.5% 1.4%bank rebate
—小秘書@DrLoan
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞