撈左按揭好耐,你問我答(9)

1001 回覆
15 Like 1 Dislike
因為層二手居屋樓齡較大,都成22年,所以唔可以做足95%按25年,佢同你報9成應該係已問過銀行調整左,銀行有份對數表睇返相應的可按成數和年期,不過建議你都自己問返銀行double confirm
題外話,通常樓齡19年先可以做足95%25年
—小秘書@DrLoan
感動仔
今個月啲新造樓按旺唔旺?
謝謝博士
Dr你好,我同未婚妻合共月入7.5萬 (公務員)
有240萬首期,想買950萬嘅樓有無問題?
想借足8成分30年還款有無機會做到?
連加借保費,壓測爆到64.9%(5.5% 30yrs),如果你冇外債、首次置業、tu 良好、齊文件,好大機會可借得足揀鬆手啲嘅銀行就得
—小秘書@DrLoan
按8成以下就可以計,但花紅會打折計,每間銀行計法唔同
可以,銀行會幫你盡批,或者你寫個amount出黎都得
可以TG我俾啲數字幫你計
—小秘書@DrLoan
得,但關係要寫未婚妻,唔可以寫女朋友
—小秘書@DrLoan
博士你好

而家兩口子住緊新樓, 收樓無耐, 9月過SSD
買入價5.3M , 而家銀行估價6.1M , 希望9月賣到6.5M 左右套現
而家爭銀行齊頭4M

家庭總年收入(計上張稅單) 岩岩好 1球港紙
而家仲有大概1.5M現金

想問下意見如果要換樓, 應該
先買後賣? (按揭 方面點處理?)
OR
先賣後買? (搬野方面麻煩)

多謝你先!
你睇最update嘅咪準~只要你最近幾個月還款記錄有改善、變返準時清晒卡數,環聯就會慢慢幫你upgrade返,別太擔心啦~
—小秘書@DrLoan
掂啦,tu grade 去翻正常,只要banker同你計咗p loan唔影響壓測就得
—小秘書@DrLoan
唔算準㗎最好你俾地址我幫你直接同Banker估價,通常網上估價都會偏低
—小秘書@DrLoan
博士 想請教下,
如果想買私樓大型屋苑單位
但佢間隔有所改動過 同原本圖積唔同,例如改左做開放式廚房 / 改左廁所牆既位置

買哩d樓 會否影響按揭批核?
炆水啲,即使銀行可以幫你拉低估價,但上到HKMC 就控制唔到,因為mc會自己再估多次,如果差太遠而mc唔接受就唔得了 Banker可以做嘅係幫你將估價reference number prove mc
不過平咁多你自己都小心層樓係咪有鬼野
—小秘書@DrLoan
二按可以呀
—小秘書@DrLoan
DR LOAN
想問月薪62K,13個月糧,花紅年薪15%,首期150個,借盡可以買咩價位?
我嘅情況係抽新樓 建築期付款
樓價810萬
打算畀2成首期 (借8成) 分30年還
首置
月入55k 穩定職業 信貸紀錄良好
喺無擔保人嘅情況下做唔做到8成按揭?
想問下按保, 據聞QBE最平做到6折優惠而HKMC係65折, 咁可以叫banker幫我申請QBE instead of HKMC嗎?
唔該!
其實花紅打幾折?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞