撈左按揭好耐,你問我答(9)

1001 回覆
15 Like 1 Dislike

博士,係咪過到壓力測驗,首置冇街數欠款就一定借?
依d壓力測試機可靠?銀行都咁計?
入息係扣唔扣mpf ,計唔計雙糧(合約有列明),同花紅?
銀行同我講上左HKMC都要3-4星期
渣打 同建行都 出左offer H+1.3 cap2.5,罰息期都係兩年
揸打星之谷回0.15%
建行中原回0.25%
簡邊間好d
老婆買樓想做9成,要擔保(計過爭一萬幾千only),但我自已做生意,上網睇過自僱只可以做到8成,唔知做擔保人係咪都係咁計?

定我應該搵份垃圾工做3個月拎糧單申請算part time 得唔得
Dr Loan個網免費配對佢叫我入驗證碼
但我冇電話收到?
1. 如果層樓租左比人 同銀行借係咪最多按5成?
2. 如果每個月收租租金 等於供款額 仲洗唔洗搵人做擔保?? 定就咁提供甜約比銀行?
1. 如果層樓租左比人 同銀行借係咪最多按5成?
2. 如果每個月收租租金 等於供款額 仲洗唔洗搵人做擔保?? 定就咁提供約比銀行?
Dr loan,
想問下換樓問題
如果賣左層樓本身係九按
新樓又想做九按
咁洗唔洗等舊樓成交完晒交埋樓 先簽新樓正約
Dr,我同未婚妻合共月入8萬 (醫護,已扣mpf, allowance)
有200萬首期 , 想買850-860萬嘅樓有無問題?
想借足720 萬分30年還款,大唔大機做到?

感謝dr
一個人, 平均月入37K鬆啲, 另加不定額花紅
如果唔計花紅, 首置, 借4.5M(再加按保)係咪勉強夠過到入息要求?

諗緊買6M左右近30年樓, 首期連稅/雜費/裝修頂盡有兩球

唔該博士
6成轉按都好啲,可以試吓搵細行,不過你預利息會相對較高,早排做過冇稅單客按6成,大約都要3%,不過當然你個case subject to final approval la建議你可以申請咗先,如果利息唔啱心水咪reject,反正唔係新買,唔會蝕首期~
—小秘書@DrLoan
我想問過左10m係咪最多借5成
呢個應該TG覆咗你申請呼吸plan仲難預計過銀行plan~因為係發展商間財務公司話事,每個盤嘅審批標準都唔同、而且有quota,唔係必定借到㗎!我見過有客借唔到,要入其他財務公司比貴息(8%),再等收樓嘗試轉按返銀行。
—小秘書@DrLoan
我想問卡數分期,係咪只有當刻按揭有卡數先影響,定銀行會睇幾耐為準?
以你哋嘅65k月入,喺符合壓力測試下,最多可以借大約687萬( 2.5%, 30年),然後再加首期資金就係樓價。
要提提你,支票出糧記得每個月都要影低個底、每月定時入票。糧單方面,唔係間間銀行都可以接受冇糧單,有機會要你補糧單的,所以你要有心理準備叫公司整返啲糧單其餘的話只要你哋冇外債、首置,就冇問題了
—小秘書@DrLoan
問銀行借p loan供車算唔算外債
對呀,計埋加借按揭保費剛剛好爆咗不過唔緊要啦,只要你職業穩定、冇外債、齊資料,就好大機會借得足,不過要嚴選銀行啦,好似我#1咁講。
我近排都做好多爆壓測case都借得足,係時間要耐少少姐~
—小秘書@DrLoan
首先,一定要建期付款先可9按

唔加借按保費,以2.5% 30年計,供款月入比率過到(48.7%)、壓測爆到70%,市面上有兩至三間銀行可以接受呢種爆多過65%嘅申請。

但係加借埋保費就唔得了,供款月入比率超過左一半,爆到51.1%,所以只可以借少啲

不過仲有一樣嘢要考慮,建期付款通常兩至三年後先成交,如果到時利率增加,就會影響到壓測,所以你依啲炆水case最好搵定個後備擔保人,到時有咩利率和政策上嘅變動,都可以唔使撻訂
—小秘書@DrLoan
的確有依樣野,不過你firm實個aa先佢好似都唔係好firm
—小秘書@DrLoan
Ummm可以盡量試吓,不過依家保費折扣的確少咗呀,如果HKMC批超大有機會都係65折 ,QBE批就有6折~
—小秘書@DrLoan
按首置新買情況下,月供比率唔可以超過50%,+3%壓力測試下唔可以超過60%。
首要條件係一定要先通過月供比率
至於爆壓測詳情,可以參考#1
—小秘書@DrLoan
可以加借係總貸款額,做法係銀行先幫你交整筆保費比MC,你再攤分30年及供樓利息還返俾銀行。

首期還首期,但如果你要加借保費,就要將保費正價計埋入壓力測試度,例如你樓按借600萬、5%保費即30萬,壓力測試就要用total 630萬去計。即使最後有保費折扣,但亦都要用保費正價去計壓測
—小秘書@DrLoan
爆咗少少壓測,約62%( 2.5%、30年)。
如果你係首置、冇外債、穩定職業、tu良好,行爆壓力測試方法都好大機會借得足,詳情參考#1,最近我啲爆壓測客亦有好多成功借足
—小秘書@DrLoan
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞