撈左按揭好耐,你問我答(9)

1001 回覆
15 Like 1 Dislike
我諗最大問題係你筆p loan因為P loan每月還款會計入壓力測試度,你問清楚銀行係叫你清P loan定普通卡數,可能係你太多卡數又或者唔準時還,所以影響到Tu~
—小秘書@DrLoan
800-900萬樓價可借上限720萬
—小秘書@DrLoan
你好,我綠表人仕,最近睇左間二手居屋,99年入伙,個地產經紀話銀行按揭做到9成20年,我問佢可唔可以做到9.5成按揭,佢話唔得,一手居屋先做到9.5成按揭,同我自己google有啲出入,請問正確係最盡按到幾成?
想知Citi有冇用QBE? 今日打去HKMC問,申請3間銀行有2間都批左,得Citi 佢地話未收到申請,交齊form已經2個星期...

另外,Citi banker 講嘅嘢一時一樣,之前話俾完首期citigold 仲有$1.5m會批得快d,後尾再問清楚佢又話冇關係
博士你好,我之前提供嘅資料唔夠清楚,唔好意思!

樓價 $7.5m, 我最多可以afford $1.2m 首期,
月入$57k, 過去三年都有出雙糧 (不過合約上無話 guaranteed 13rd month)

請問呢個情況壓力測試穩唔穩陣?另外,唔計裝修,我大約要預幾多錢for 雜費?

唔該晒!
Dr.你好,
月入扣左mpf48k ,護士,
買5.8m樓,做唔做到9成?
thanks.
求指教
Dr.你好
想問問7成按,雙糧 花紅 津貼可以計作收入嗎?

按揭成數可以少2%,不是5%嘅倍數,意思係67% / 68%,想避免爆壓則?
如果做9成上hkmc
女朋友做擔保人ok?
係的話 關係直接寫女朋友?
之前一路做finance工 一年一年既合約來的
黎緊12月轉perm

人工加少少
想問吓咁係咪要轉perm後3個月先有機借按揭?
想問下環聯check既TU準唔準?
一年有幾個月因為遲還卡數比人收late charge
有幾個月只係還左min pay
環聯check到自己TU既grade係B
買850萬樓想借八成 首期預到啱啱好 月入72K
好驚個TU唔準 銀行借唔到按揭比我
RN唔驚
我TU系C grade 我依家清哂所有卡數喇 筆p loan keep住每個月還緊 會唔會都有機會可以借到9成?
唔好意思呀
你tg我先呀 @DrLoan
平盤低估價10%做唔做到高成數?
樓價高過1000萬係咪得5成按揭 有無其他方法攞高啲?
借款人的確有還款責任,按揭都會落你女朋友tu,所以即使唔係業主都有責任還錢~
對,破產先會收樓的
點解借1m都要有三個借款人係咪佢父母都冇收入如果想撇清關係,就唯有轉按甩翻你女朋友個名出嚟,講真1m好易借,用資產審查/預計租金收入都唔難呀~
—小秘書@DrLoan
你八成按揭一定要有稅單呀~特別係你做個入息咁高,銀行一定要有稅單做prove,所以你地要報翻上年稅,或者拎你之前稅單再加3個新人工+mpf當係轉工做~
另外,40k人工 銀行會做company search,咁就會發現女朋友公司係事主嘅...然後所有嘢就會穿煲

—小秘書@DrLoan
壓力測試完全冇問題啦又靚料
連租約單位唔會影響供樓利率的,最靚Offer大約h+1.35% 0.8~1%bank rebate la(有需要可TG介紹banker俾你)
按揭申請上都係儲齊糧單、稅單就得;買樓上就注意通常連租約買冇得睇樓,所以你踢清楚租客係咩人、層樓內部有冇改動過等等~
—小秘書@DrLoan
睇吓係邊種自僱人士,自己開公司就難計,詳情可tg了解
冇問題,只要你準時供款,銀行就唔會理你
—小秘書@DrLoan
先去屋邨辦事處交認購申請書&租約&身分證,交$2,500銀行本票作意向金,批咗就會用書面形式通知你,到時先可以搵銀行申請按揭。
而家問定銀行offer都得,但未申請得住。
公居屋用翻大行好過細行呀,大行專做政府樓,可以搵我俾啲plan你比較下、介紹專業banker,會比Walk in銀行多點回贈,好過你逐間銀行問
—小秘書@DrLoan
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞