撈左按揭好耐,你問我答(9)

1001 回覆
15 Like 1 Dislike
想問高成數按揭嘅轉按係點玩?
唔係 匯豐個H 唔同
高成數按揭要經按保公司批,即係銀行只批六成按揭,剩餘嘅都要通過按保公司嗰關先會借比你,所以按保公司會收按揭保費,唔同loan size會收唔同%的保費,大概係幾萬至幾十萬不等。

而你有資金的話可以選擇一次過比依筆保費; 冇資金的話,可向銀行喺總貸款額入邊加借,銀行一次過幫你找清保費比按保公司,然後你分30年(same with your mortgage plan)還比銀行。而家通常啲客都會加借~除非加借完過唔到一半的供款月入比率先要一筆過清。
—小秘書@DrLoan
咁新工就要儲齊三個月糧單先得~
—小秘書@DrLoan
自僱上會呢家有咩文件要求係咪冇咩銀行有做自僱上會了,感謝
嘩,你係申請幾多成轉按?6成以下就易、以上就難喇

銀行最怕就係出糧紀錄唔整齊如果你唔急住申請,我建議你每個月固定日子入返現金同支票落戶口,例如每月7號show到autopay、現金同支票,然後支票一定要入之前影低,糧單keep好,每月mark翻清楚條數比銀行知~因為你係浮薪,所以要半年記錄。
如果你好急住申請,可搵我試下幫你夾banker入手鬆嘅細行~
—小秘書tg@DrLoan
對~1000萬以下物業銀行貸款額上限得500萬,所以會以上限貸款額計算現金回贈
—小秘書@DrLoan
得呀,條件係: 樓價800萬以下、要原數轉按返銀行,唔可以套錢、唔可以免壓測
不過要注意銀行同HKMC係會以層樓嘅巿價計,換言之如果層樓升值至800萬以上,就只可以按8成了~買家就要補錢上會~(不過都有其他方法盡量用買入價計嘅)
—小秘書@DrLoan
我諗住做6成轉按套現錢,因為家人想投資買樓但唔夠首期,
又唔算話好急,仲諗住如果得想試下,
聽完又好似無咩希望
通常d人都會借埋按揭保費
唔會一次過比?
DrLoan
想問如果買7M樓想借6成
計壓測時會唔會扣完mpf先計
double pay有寫係contract係唔係都會計
兩年前 bea plan係 h+1.24 cap 2.5

而家差唔多夠過罰息期想轉按,如果 loan amount係440﹐計過回贈可能有5-60k﹐就算俾到 h+1.3都應該有 so﹐唔知我理解岩唔岩?
穩定收入55k, 700萬樓如果想按8成半借唔借到?
漏左我
一頭半個月唔緊要
有預批淡定好多
不過唔知邊間銀行肯做
同一間嘅話,啲錢就可以賣完之後keep響律師樓,然後再轉落買家到。
當然唔揾同一間都得,大訂個日你會收到錢架麻
博士,我同未婚妻約有32.5k
想問計唔計雙糧/花紅?
有180萬首期 , 想買520萬嘅樓有無問題?
6成5按。我用上網壓力測試機就緊緊過,但銀行會唔會見我人工低唔借?
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞