撈左按揭好耐,你問我答(9)

1001 回覆
15 Like 1 Dislike
唔洗加息, 只係拎consent,
銀行驚你簽左份50年,每個月$10 既租約比人佢就PK
你可以打去銀行問下
網上個估價唔準㗎
同埋跟 Agent 買如果唔係多太多都應該唔會理
新手無知一問
睇中左間850萬,兩公婆加埋月入96k,想問下係咪都可以借到800萬9成,即720萬

我搞唔清樣嘢,係咪一過800萬就只可借8成
Hs 最早俾offer 你?
係冇覆過我,我都懶得再打去問。跟我條友完全唔掂。
唔係唔店,而係佢查到你已搵3間,佢成功率係25%左右,所以佢放棄左你🌝
只可8成
由申請果刻已經係愛理不理咁☠️email唔覆message唔應...
另外3間出offer之後都問得好貼。
就算唔揀,一間會問原因,另一間仲即時提高rebate...
800以下9成
800-900 萬多借 720萬
900-1000 8成

樓上有個回覆話8成我好擔心

800可借 720
801可借 640,咁咪仲借得少咗
可借 樓價9成 或 720,較低者為準。
應該係咁
原來銀行係concern而樣
多謝指點
樓主你好,我今年fg有銀行offer,但有六個月probation,想問下未過probation會唔會做到按揭.
宜家打算買6m樓,做5成按揭會唔會鬆手d,會加埋老母做擔保人total月入大概係45k
博士
都唔出奇,有d銀行好似唔憂做咁(我估冇commission), 有d銀行極進取⋯就算平日夜晚/假期都會whatsapp我傾⋯
你好 我自己開公司做生意既 如果我出糧比老婆做按揭 銀行會唔會check到間公司係我既 而check埋我公司狀況? 有冇咩好方法建議?
巴打你好
想問下如果銀行批唔到
會唔會寄信比你通知你話唔批?

我個case好簡單
一月由經X介紹我去BOC
填曬form之後
WhatsApp boc 永遠唔覆
打電話永遠唔聽
問經X就話處理緊
直至三月中仍然冇消息
咁我就搵星XX介紹我去 BEA
唔使兩星期就批左
亦已經上曬會

而到呢一刻
BOC仍然係冇消息話我知批核情況
所以我想問
如果按揭唔批
BOC會唔會出信通知?
或者口頭通知?

Thanks
博士你好

我兩公婆都係私人公司月薪工(非專業人士)
一個3.5k, 過去24個月有81k花紅
一個1.3k, 但有合約列明既雙糧
手頭大概得100萬(要包埋印花稅,雜費)

1. 想問最多借到幾多錢?
2. 啱啱今年兩個先加人工(花紅同雙糧係計已經出咗既實數定跟月薪乘?)

想用九按上車
唔知有無本事首置target 6M樓
博士你好

我同女朋友聯名買
樓價670萬 首期270萬
做6成半按揭,我地月薪
底薪加埋37k 另外2年花紅同雙糧
除24大約$4700/ 1個月
女朋友有佣金 不過近6個月得1月出過一次佣3萬蚊到
想問咁樣過唔過到壓測?
跟住樓巿走勢啦~Tg for more
—小秘書@DrLoan
簽左臨約,通常差價5%內,大部分都估得足,不過建議你拎地址直接自己去銀行查詢下先,借唔足aa冇責任要負
—小秘書@DrLoan
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞