撈左按揭好耐,你問我答(9)

1001 回覆
15 Like 1 Dislike
我諗系你壓測爆到64,5% 未必間間銀行都做到爆壓測 會唔會可以問吓渣打有冇得盡批到9成? 不過如果你有多餘錢就抬錢上會吧
佢話盡批都係8成5 唔知點解😞應該借埋保貴 爆過65%
應該係喇 因為銀行唔係跟足哂林鄭plan 有啲銀行會放寛到65 - 70% 但好似話系有quota QBE聽聞系已經鬆過MC 會唔會可以問吓渣打可唔可以extend個deadline 等埋多一間先做決定?如果真係等多一陣都收唔到其他銀行reply先再take 渣打個offer?
佢得兩星期咋😢😢 我都怕mc 會更嚴唔批
唉 好1515
博士想問下

我同我爸都係公務員 佢下年十月退休 假設下年年頭買 佢份入息仲可唔可以擔保我買樓?
博士想問

如果我而家有層樓自己名 未補地價居屋 仲係擔保期
咁我個人工仲可唔可以拎到黎做擔保
定係會照discount居屋個部份 謝謝
博士你好:

想問下用「資產淨值」做審批,係咪好似下面張圖咁計?
我奇怪點解唔係 (2000萬-300萬) x 50% = 850萬 咁計?

博士你好,仲想問下,如果用「預期租金收入」當係入息既一部分計算,係咪只計6折? 即係收$20000租,銀行只計有$12000?

Thanks!!
師兄睇翻我#1嘅解釋,你依個計法係免壓測,市面上得大約三至四間銀行可以做到免,而且要求較高,要首置、穩定月入、職業、冇外債、齊稅單先得,月入咁炆水會太搏~建議你比詳細月入&背景資料我幫你計吓
—小秘書@DrLoan
可借243萬(2.5% 30yrs)
層樓係你名?唔睇入息,用資產審查方法,最多只可按四成。
—小秘書@DrLoan
想問博士如果按揭已經批左,屋企人唔想賣股票想係大陸轉幾十萬落嚟幫補首期,應該唔會影響批左的按揭?
首置、冇按揭係身就剛好6成唔使比保費,超過6成先要比;
但剛好1000萬樓嘅6成按就要比保費,因為銀行只批5成,剩下一成要經按保
若有借款人或擔保人有按揭係身,銀行都要降至只批5成,剩下一成都要經按保
—小秘書@DrLoan
要行免壓測plan,保費是貸款額的2.47%,可以向銀行加借入貸款額中分30年還比銀行
幫你計咗,7.5m樓8成再加借保費,總貸款6.1482m,月供$24293( 2.5% 30年),所以月入49k剛好過到最基本的供款月入比率,壓測爆到71.3%,得大概三間銀行可以做到,詳情睇返#1 或唔明白可以tg我~提提你一定要有稅單
—小秘書@DrLoan
絕對有影響
你要做擔保人,但你有按揭係身,所以最高按揭成數要減一成、亦要將現有每月供款計入壓力測試啲,由50/60減至35/45,所以會難計好多,唔係大過計算機條數就得
如果你舊樓都係做緊高成數,就要向mc解釋點解兩公婆要有兩層自住樓
—小秘書@DrLoan
計埋加借按揭保費,壓測爆到約71%( 5.5% 30年),所以要行免壓力測試銀行,如果冇外債、首置、齊稅單、背景清白,都好大機會批得足搵啱銀行就得
—小秘書@DrLoan
係,平一成太多,銀行會懷疑係內部轉讓、或者層樓有衰野、亦驚唔符合破產條例,你可以俾個地址銀行/我幫你嘗試拉低估價
—小秘書@DrLoan
博士你好
想問下首置650萬, 55k月入做醫管局
按9成批唔批到?
謝謝
如果係專業人士或大公司,有機會唔需要等到稅單,交張報稅表比銀行做證明就得,例如醫管局護士、大公司會計等等,因為依啲公司一定會幫職員報稅。不過唔係間間銀行都會接受咁做
—小秘書@DrLoan
嘗試加個後生做借款人,睇吓銀行會唔會放鬆,如果搞唔掂可搵我幫手
—小秘書@DrLoan
幫手推推,博士我都想知護士剛新工入職三個月可否做按揭
要視乎行業同公司大細,始終你成年冇做嘢,又冇稅單做prove,新工又冇mpf,所以銀行同hkmc未必信。如果公司有返咁上下規模,都可放寬的
—小秘書@DrLoan
C係正常grade來,做到
—小秘書@DrLoan
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞