撈左按揭好耐,你問我答(9)

1001 回覆
15 Like 1 Dislike
博士,我幫一個冇acc 既親戚問

佢地兩公婆住緊層樓,銀行估價1000萬
按揭仲有350萬左右未還,手頭上既cash 有400萬
佢地依家想換樓,但睇中既單位都要1500萬左右

佢地兩公婆月入十萬,但係已經62歲 (係中小企做,唔係大公司政府工)
walk in問過中銀,話佢地最多只可以做13年按揭
而佢地個女依家係外國讀緊phd (fellowship 有3萬美金一年,但係上面見到你話studentship 呢d 唔計)

我想問如果佢地呢個case,要點樣先可以做到年期長少少既按揭?
同埋佢地換1500萬既樓係咪太勉強?

唔該曬
博士
我幫個朋友問,
佢落左訂買新樓810萬
準備賣舊樓460萬
首期諗住比150萬
即借200萬按揭, 新樓年尾要成交,
問題係佢本身欠卡數25萬,佢老婆欠卡數15萬
之前有段時間佢地只還MIN PAY, 但而家就將筆數轉左去邦民,準時還款.
兩個加埋人工應該4萬.
想知批按揭有冇問題? 如果有問題又有冇建議比佢地? 唔該晒
博士,想問下如果做緊contract工
份contract餘期唔夠1年,之前無續約record
如果想target 700至800萬樓借盡高成數按揭
批核方面會唔會比較難?
無簽過文件就發佢爛渣啦
冇問題啦,靚料case你預約三個星期就批到
—小秘書@DrLoan
之前聽巴打講過DBS好似有網上預批,你擔心嘅可以Walk in 銀行叫Banker幫你大概睇吓,但唔會上件,或者都可以問我呀
—小秘書@DrLoan
差少少4m4m就h+1.3 1%rebate,你試吓叫Banker幫你appeal
—小秘書@DrLoan
現樓係聯名定單名?現樓每月還幾多?每人月入幾多?
舉個例子,我當你現樓係單名,每月還1萬,新樓用另外首置借650萬,每月還26k,(26k+10k)供款/100k月入=36%,就爆咗少少DSR,所以要計清楚條數先。因為有按揭係身的話,現有供款要計入新樓壓力測試、壓力測試由50/60變成35/45、最高按揭成數要減一成。

你俾多啲資料我先幫你計到~亦都有轉按甩名、先還清現有按揭 再用冇債條件下買平啲樓過壓測嘅方法,你講得詳細啲我再推薦方法比你
—小秘書@DrLoan
唔清楚啊,我依家冇客用王馮,有幾個drawdown 前轉得切
—小秘書@DrLoan
冇問題,加借埋保費都過到壓測只要冇欠債、tu良好就唔洗擔心
—小秘書@DrLoan
有機會,會抽樣check多次,不過機會非常微,睇吓你會唔會咁唔好彩有時銀行offer letter都會有一行寫到明要你補咩資料,補唔到就唔draw。
—小秘書@DrLoan
要視乎銀行做嘢快慢呀,通常大約一個星期,你簽完Offer可以問吓Banker要處理幾耐、同通知律師已簽Offer。
—小秘書@DrLoan
等3年再買就冇問題,最緊要冇按揭係身,搵個首置人頭出嚟買多層,不過提提你私樓嘅壓力測試冇政府擔保,所以一定比居屋難,計清楚所先去馬
—小秘書@DrLoan
做銀行員工plan啦,街plan起碼要有一成首期,再加雜費員工plan最多可以借到10成/月薪120倍(當然睇你職位&邊間銀行)。
用街plan的話就儲到1成首期同雜費開支,加借埋保費月供$11133( 2.5% 30年),爆左供款月入比率,所以都係要搵埋囡囡
—小秘書@DrLoan
對,bouns會打折計
—小秘書@DrLoan
樓下師兄講得啱其實係比正常30年還款快3年搞掂,所以總利息就低啲,不過最緊要係P plan先可以揀雙周還款,h plan一定要每月還,而且而家H plan抵咁多,所以基本上我冇客會揀雙週還款
—小秘書@DrLoan
火險一定要!冇火險就唔批有啲屋苑管理費已經包埋火險,你check吓
家居保就未必要,銀行唔講到明就得
反正某啲大行都會送一年火險或家居保
—小秘書@DrLoan
建行ok la,offer同大行差不多,standard 比大行慢1個星期左右
—小秘書@DrLoan
一般5%左右差價都得~試吓用中銀估價網睇吓會唔會低啲或者俾個地址我幫你向銀行拉低啲估價
—小秘書@DrLoan
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞