撈左按揭好耐,你問我答(9)

1001 回覆
15 Like 1 Dislike
建議而家好還清喇,仲有一個月時間,因為Tu update record都要啲時間,而且唔知你擔保人本身Tu grade 差唔差,如果比較差,銀行係會要求等到Tu grade升翻、清晒record先會上申請,輕則半個月,重則無了期等
—小秘書@DrLoan
單名申請citi 同東亞,13 個月糧 + bouns, 除12 比壓測多2000

Citi 過到壓力測試,hkmc 批65折
西亞話過唔到要72折(加10%),係咪西亞計法比較特別西?
數字上利息開支細咗係因為你每年還多咗
所以縮短還款期
一年有12個月
但有52個星期,即一年26期,
變相每年比月供還多一期
恒生諗起都嬲 熱線on9駁黎駁去先有分店電話
話補番最新一個月既payslip send去email 之後收唔收到想問有冇處理 影都冇埋

boc做野最快二星期多d就有offer 其次citi 最後揀boc
有冇巴打絲打用建行?係咪要好耐先批offer?
經地產公司買
如果銀行估價50x萬
業主開48x萬
最後可能用46x萬 ->47x萬買入

唔諗住做高成數按揭
銀行會唔會批按揭
博士
我做航空公司 肺炎搞到人工由35k 跌到13k
手頭上有7.5M 想買層10M樓 要借大約3M
媽咪可做擔保 佢人工34k 但佢59歲

想問e個case 可以借到幾多or借唔借到30年🙏
BOC 我要打電話去催,佢先幫覆返我offer
恆生我打兩次直線電話去無人聽,再後要出email比佢,佢先覆返我正式 offer

最進取個間係渣打

最遲係Citi

最後我簡恆生
冇問題呀,加借埋按揭保費貸款額係642.6萬,壓測都係59.8%咋嘛(5.5% 30年),只要2位都係首置、稱定月入、齊糧單稅單、冇外債就得剛剛好過到
—小秘書@DrLoan
信用卡現金貸款同分期
按揭係會當普通信用卡卡數定債
絲打識野
—小秘書@DrLoan
轉按點先r到多 d? 幾多為之過份?
eg 500萬樓要多30萬 vs 1000萬樓要多60萬係咪好唔同?
保費係貸款額嘅2.47%,即$106112,貸款額total 440.2萬,壓力測試會以保費原價計,但實際保費會有六折至七一折
—小秘書@DrLoan
我想問卡數分期,係咪只有當刻按揭有卡數先影響,定銀行會睇幾耐為準?
普通轉按就要跟返舊plan喇,樓價4m按9成、8m樓按8成,所以你到時就睇吓樓價幾多、outstanding 幾多,先決定轉唔轉到而且轉按都要重新過壓力測試
—小秘書@DrLoan
用2.5%計嘅DTI一定要<50%,你所指嘅60%係用5.5%計壓力測試,呢個要計清楚啊加借按揭保費爆少少壓力測試都冇問題,因大部份銀行已經放寬到65%
—小秘書@DrLoan
唔該博士 希望快啲批
樓下師兄大致上講得冇錯,可按足30年,連加借按揭保費壓力測試爆到67%,市面上得三間銀行會做到,建議你有筆後備首期再去試,不過依家都好多成功例子
—小秘書@DrLoan
未必,特別你係疫情受影響行業,如果你而家回復正常冇No pay都大機會啲,如果依家仲No pay緊就堅要小心,銀行對唔同行業做法有別,建議你講得detail點,我再介紹相應銀行比你
—小秘書@DrLoan
可以,不過要小心中介會喺唔同銀行插旗,例如經地產簽嘅轉介表通常嗱嗱臨會喺3大行插,插咗就冇得換其他中介。
—小秘書@DrLoan
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞