撈左按揭好耐,你問我答(9)

1001 回覆
15 Like 1 Dislike
筆數會由銀行直接傳俾律師樓嫁~唔會過你手的~最緊要係你簽完律師、簽咗銀行Offer letter後通知一聲律師樓,你等律師樓通知就得了~
—小秘書@DrLoan
你地收費點?我tg左你地冇應
博士我想問下
估價高過成交價係咪有機會唔批按揭?
因為我個度頂樓其實冇Lift 到
但估價好似冇考慮到呢個問題
而家有d 擔心
估價幾多
你成交幾多
有無經紀?
如果嗰陣做按揭 銀行冇叫我火險,係咪自己買返份好啲?
p.s已有家居保
我都擔心, 梗廚變開放式廚, 冇入則。銀行抽中話要驗樓
但係博士我想問多句,如果呢個月入去到最盡其實可以做到幾多貸款額? 我google完好似個個網都唔同講法咁
mortgage文件到律師樓 之後一般要等幾耐通知呢
Hsbc 估 620 中銀估 600
成交533
有經紀呀 買 賣 各一間
你好
專業人士. 一年半前轉左有限公司自僱
有2年稅單 (第一年只有最後2個月開左公司)
有audit report, bank statement (inflow 有時唔定期, 但計番average 完全過到)

想借8成按, 想問會唔會有問題/ 收入打折扣?
如果有問題 , 我3個月後先會apply, 依家有無咩可以做去增加勝算?
更正: 係無限公司
你好
公務員. 月入58k
岩岩呢個月過acting唔知有無影響
想買8M樓
諗住2M比哂所有費用既話批唔批到?
無限公司, 有做audited report?
本身做出佣行業
TU好差
係唔係8成按揭都做唔到
如果加擔保人或和另一半聯名可以嗎?
你可以搵多幾間銀行既
你好,想請教一下
阿哥阿嫂有層樓,而層樓係阿嫂個名,阿哥係擔保人。
最近我打算換新樓,約1300萬,層新樓我簡建期成交,而我響唔想食15% ssd情況下, 想問層新樓我先寫阿哥名,然後我再放左自己層舊樓,我再做返層新樓既擔保人有無影響?
博士想請教一下, 申請按揭時, 同一個借款人, 同一間銀行可唔可以再借多一筆錢做裝修之用?
綠置居/居屋新樓點解得P PLAN既?
呀哥做銀行,咪間間都冇做居屋staff plan
你好,想問下我自己15k左右 家姐20k左右(但係佢係做freelance)有90萬首期左右
有冇可能買到4-5m嘅樓 本身想淨係做我一個人嘅名 但係我計過冇可能過到壓測
老豆開緊舖頭淨月入有20-30k左右 但係已經64歲 係咪做唔到擔保人
屋企本身有層供完嘅樓大概七百萬左右 按咗佢有冇機會大啲買到 但係屋企人其實唔想按左層樓 感謝回覆
博士你好!

我宜家底薪57k,如果加埋bonus大概60.8k (2020年9月個bonus除12)。如果我想買一個9.6mil既單位,8成按揭。我想問下:

1. 我宜家既人工做8成按揭安全嗎?如果唔夠的話,我可以搵女朋友做擔保(底薪ard 20k)。
2. 如果加埋女朋友做擔保,係咪之後可以再甩返佢個名出黎?甩咗之後係咪唔會影響日後買第二層樓個按揭?
3. 因為我最近轉工,轉咗都有5個月。我舊bonus係上份工出既,佢可唔可以計埋落去入息到?

萬分感謝!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞