撈左按揭好耐,你問我答(9)

1001 回覆
15 Like 1 Dislike
爆左啲壓測,唔計加借保費都去到62.9%,加借埋就爆到去66%,所以你要搵啲可以超過65%壓測嘅銀行啦~如果兩位都首置、冇外債、tu良好就好大機會借得足
—小秘書@DrLoan
你好博士,想請問以下

想借around 670萬
聯名按揭,兩個人收入加埋 37000 (IT ,醫療行業)
會加一位擔保人 收入 40000

銀行批唔批到?

同埋我第一年出黎做野,未有稅單,應點處理?
會唔會要我比埋過試用期嘅信/文件證明
要月入約12萬先得
Roughly幫你計,以你依家層樓借600萬,壓測下每月還$34068(5.5% 30yrs );新樓因為你有按揭係身,所以只可借4成,即借550萬,壓測下每月還$24983(5.5% 30yrs )。共供款$59051。
而因為你有按揭係身,所以dsr要減一成,由50/60變做40/50,而穩過50%壓力測試計法:上面供款$59051除翻50%,就係你月入,即至少月入要$118200~不過你可以報出租,計埋預期租金收入~
如果你同媽有好多資產、現金係手,可以唔用收入方法過壓測,轉用資產審查方法。
—小秘書@DrLoan
你要首先考慮到時甩唔甩你個名出嚟,如果甩,你就有首置名額,可以借多啲,但你同時要考慮三年後太太嘅人工夠唔夠過現樓壓測;如果唔甩,你最多只可以借5成,報出租,因為兩公婆suppose唔會有兩層自住樓,而且壓力測試會將你現有每月供款計入負債。
—小秘書@DrLoan
當然可以
—小秘書@DrLoan
正常大行plan,有其他行回贈最高1.4%喎
—小秘書@DrLoan
支銀H1+.3 大貓 H+1.32
其實野一樣
點揀好?
*支銀 H+1.3
1.如果你想計埋佣金,普遍銀行做法係要兩年總數除24再打7折計,然而你得1年,有啲銀行唔足2年更加唔計bonus,所以你預佣金幫唔到好多,不過淨係你同擔保人底薪都夠過壓測
2.你等得切今年份稅單就冇問題啦,會用你2021人工計,盡量避免入要兩年稅單嘅銀行
3.如果銀行見你喺同一間公司做咗咁耐,問你上年月入點,你就可以解釋由consultant轉左full time、轉左出糧system、升職等等原因。。。(不過你有2021稅單就好少機會咁問翻你)
—小秘書@DrLoan
好似TG答咗你
—小秘書@DrLoan
唔關事,但想大家幫幫忙

女朋友屋企將層樓按咗俾銀行
佢係其中一個借貸人,另外兩位係佢父母
(而層樓得佢父母名,而無佢名)

問題: 如果佢父母無錢還//係咪要佢還錢?
佢無錢還,破產咗先會收返層樓?

佢好擔心層樓無佢名,然後條數又要佢負責。

層樓值6百萬,借咗1百萬
佢係借貸人,你話使唔使還
佢就擔心 如果佢父母唔肯還錢/又唔肯賣樓還錢

係咪變相得佢一個還錢?
大家齊齊唔好還,等銀行收樓
DrLoan你好
我個fd做緊獨資小生意
想買1000萬樓 首期200萬
因為無穩定入息
而佢呀姨係經營酒樓
所以呀姨可以幫佢出入息 5萬蚊
佢再用佢間小生意出4萬俾佢女朋友
之後擔保佢
夾埋有9萬蚊入息
首置咁樣work唔work
(獨資公司有借中小企貸款,政府擔保)
收到
收樓無問題呀, 反正層樓都無佢名
而家佢驚要破產
另外, 如果佢父母死左,層樓留咗俾2個
佢會唔會繼續還錢
你好, 幫細佬問的~
想買入單位先收租, 有機會隔幾年成家立室, 收回自住
- 目標單位550萬,連租約(租金$10500), 樓齡33年. 屋企幫手,預備了5成首期.
- 收入: 3萬8千 (護士)
- 細佬30歲, 沒有其他負債, 想分30年供樓.
請問連租約買的單位, 供樓利率會唔會貴d呢? 有沒有地方需要特別注意呢?
萬分感謝!
多謝回覆。

如果係自僱人仕,係咪都係一樣咁計法?
如果報出租,計埋預期租金收入,但其實自己住,咁銀行會唔會check到?
自制入息....實問你攞稅單及MPF供款, 獨資實查到你啦.....絕對唔係靚料
打算買番現租置公屋,係咪到時拎左房署份list 先去分行問?還是可以問定?
是否搵細行好定搵agent 會低息d/回贈?還是因為按揭款項少無分別?
總之全部貸款人都有責任還錢,佢父母死左睇遺囑層樓係咪比佢
如果層樓轉左比佢,還唔到就賣左去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞