撈左按揭好耐,你問我答(9)

1001 回覆
15 Like 1 Dislike
博士你好
老婆月入15k,我月入35k
佢買,我擔保(但我對上一年疫情無做野,無mpf稅單,新工返左3個月,autopay)
想買550萬樓,借唔借到8成5?
唔該博士
請問 TU C Grade 做唔做唔按揭??
92歲⋯銀行肯用99去減都算係咁
博士,我收入黎自兩份工作,a.固定55k,已經做咗3年,不受疫情影響,有齊糧單,稅單,mpf,自動轉帳出糧,b.固定20k,服務左1年3個月,有齊糧單,稅單,mpf,支票出糧
未婚妻收入固定75k,可能會受疫情影響,工作左5個月,有糧單,稅單,mpf,自動轉賬出糧
我地兩個扣左mpf總收入係146,000,而我有27000私人貸款供緊,想買1000萬以內既樓,首期現金約2.6m,請問會唔會批到?全新手,求指點,多謝,多謝
博士,想問下我已經收到一間行口頭offer
另外2間就話d糧單同入數個額有出入
要補交文件證明舊錢同claim錢 ot要分開 寫係糧單
咁如果有offer間行都唔差 係咪accept左就唔洗理另外2間 Thanks
層樓兩份供,未婚妻係業主,而我只係擔保人同供款人
女兒做borrower得唔得?
而家仲有邊間有做壓測65%,甚至70%
Standard answer 自僱人士最多按8成想做9成有另外方法,不過唔易做
—小秘書@DrLoan
以我所知都係計返匯率就得,因為你都係香港報稅,建議搵返出糧銀行做就最穩陣,如果唔係又要開多個外幣戶口
—小秘書@DrLoan
廉政公署於五月初宣佈落案起訴55歲警司龍少泉,他涉嫌訛稱買樓供家人自住,以詐騙政府及銀行,並分別成功獲批「公務員購屋貸款計劃」借貸及銀行按揭,但卻被揭發實質是將單位放租
佢個女性友人涉嫌開設一間空殼公司出任董事,並偽造糧單 (from蘋果日報)
知法犯法囉
—小秘書@DrLoan
自己要兩位都首置、冇外債、齊糧單稅單,計埋加借按揭保費,壓力測試都係59%only( 5.5% 30年),穩過壓測呀
不過提提你公務員acting allowance唔計收入
—小秘書@DrLoan
每間銀行計法唔同,有啲銀行唔使打折添,最保守計法係2年花紅總數打7折除24
—小秘書@DrLoan
唔該晒
想問下,一直用現金出糧,岩岩開始轉銀行轉帳
上年未交過稅單,想問最快可以幾時做按揭
問過兩個aa 一個話要半年,一個話要下年稅單

首期預300幾萬,本人月入45000,有擔保人20000
想問最多買到幾多價值既樓
唔該哂
博士 我同男友加埋月入63350
買795萬樓 9按 穩定入息 政府加大型會計師樓
申請左東亞 永隆 同 渣打

渣打最快 但話只借到8成5再加按保 用qbe
因為我爆壓測 (唔係加保費就可以爆架咩?)

永隆同東亞就未覆 但都會經hkmc
永隆交左上hkmc但又未confirm我銀行內部係咪肯定ok
咁hkmc大唔大機會都批唔足呢
真係好彷徨

渣打個offer只有兩星期有效 如果其他銀行要一個月後先知結果 我唔要渣打會唔會好危險呢
博士
我係換樓客 我同老婆加埋月入80K
舊樓寫我老婆名 我做擔保 還淨368萬 而家月供 13 14K
新樓寫我名 用我老婆做擔保 要借6.8M
因為我舊樓都會賣,但未切係上會前賣得切
請問做按揭個陣駛唔駛減番而家既月供14K
如果要 過唔過到壓測
thanks
``
月入45000之前用現金出糧???
你自己開公司?
博士,
買7.3M樓
借7成 5.2M
月入兩公婆 63K

BoC出offer H+1.3%, P-2.5%, Rebate 1%. 按保7折
洗唔洗等埋其他offer定照去馬?
我想問可唔可以按8成之後轉改9成?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞