撈左按揭好耐,你問我答(9)

1001 回覆
15 Like 1 Dislike
按八成可以計埋花紅,計埋大機會過到壓力測試,依家未計花紅、再加借按揭保費,壓測爆左d,大概63%。
冇空窗期下,最好就等齊三個月新工糧單先做申請嘅,如果你等唔切,可以交住一至兩個月新工糧單先,然後一路審批一路補翻齊糧單(依啲係Special case 建議搵我了解清楚邊間銀行/banker可咁做先)
—小秘書@DrLoan
另一半有按揭係身,所以最多只可按八成,供款入息比率減至35%/ 45%,幫你計咗即使按八成,加埋另一半收入&負債,仲未計加借按揭保費,都爆咗壓力測試少少啊冇得放寬~
用你自己收入計 ,借9成未加借保費,月供$23115(2.5% 30yrs),月入$46230就得,要用爆壓力測試做法,背景靚好大機會都可以借得足~
但都建議你攞多半成首期出黎啦,再加借保費,咁會穩陣啲~
—小秘書@DrLoan
唔該請問自僱人士點樣做到9成按揭
唔洗,銀行睇月結單唔係要睇你有幾多資產,而係睇你收入係咪準時autopay出足糧、有冇有可疑嘅出入數。只要你收入過到壓力測試,而且確定喺成交前攞返股票出嚟找首期就得,唔洗咁早就賣
—小秘書@DrLoan
想問8成同8成5嘅保費會唔會差好遠?
如果再拎多dd做8成,係咪可以慳多d保費?
有灰色位
Margin的確唔會喺Tu 顯示,正常要靠你主動申報銀行先會知,再將孖展利息計入dsr 。
如果你選擇冒險唔申報,就要Make sure bank statement 唔會有蛛絲馬跡比銀行查到,例如綜合月結單會顯示孖展借貸、每月利息支出等,touch wood比銀行check到就拜拜。
睇你博唔博(我就唔太建議)
—小秘書@DrLoan
正常係用人工較高嗰位計按揭年期,但有Special case ,只要A人工同職業比銀行評估完覺得夠基本供款,就可以計A,詳細可以tg俾啲數字我幫你問下
—小秘書@DrLoan
博士你好
自己同另一半加埋月入74k
想買8M內上車盤
但聽agent講可以係首期度比多少少,就可以借9成買到8.x m樓
例如810萬樓,首期比90萬+按保+aa 費+律師費
就可以問銀行借720萬
想問係咪有依一回事?
定借9成一定要係8m內樓先做到,冇得話比多啲首期去做按揭?
花紅每年10萬,攞個保守計法,2年總數打7折除24,每月計多$5800,共月入$47800,計埋加借保費,壓力測試都係58%咋嘛,淨係用你名都夠計,更何況我可以幫你搵花紅計得鬆手d嘅銀行
因為女朋友合約工剛做左3個月,未有續約紀錄,而且剩返三個月又完約,銀行未必會接受
所以你用自己個名上先,女朋友做後備擔保人,有需要先上場啦
仲有記得要齊糧單、稅單、MPF、冇外債
—小秘書@DrLoan
Congrats
下次買樓記得搵中介拎多幾千蚊現金回贈呀~
—小秘書@DrLoan
最介慘我係有中介,就係果間仆街經絡,又唔做野,又唔比轉CLS
下次我會識搵星之谷
正常只計合約上寫明雙糧,不過可同Banker講出左三年,睇吓銀行加唔加埋上去
我當唔加雙糧先,借630萬,再加借3.51%保費,壓力測試爆到64.96%( 5.5% 30年),所以要行爆壓測做法,只要你穩定職業、冇外債、首置、tu良好、齊糧單稅單,好大機會可以借得足,亦有好多類似的成功例子,不過保費折扣就會由65折變72折~另外提提爆壓測做法唔係每位Banker都識做,而且等候時間要多一個星期,所以要嚴選Banker呀有需要可TG我介紹

雜費: 7.5萬地產佣、28.1萬印花稅、1萬律師費

—小秘書@DrLoan
梗係揾Dr loan
博士你好!

我計劃緊買樓花,樓價約$10m
因為想用林鄭plan 借足8成,所以應該會選建期付款 (手上cash flow 可應付$2m 首期加印花稅等雜項)
我同另一半月入共$120K (固定收入), 因為交樓期為2023年, 估唔到到時銀行按揭息口係點,想請教你要如何判斷過唔過到壓測?同埋有冇咩risk要留意?

唔該晒
過到壓測就贏左一大半啦不過仲有好多細微位要注意,例如你層樓有冇甩漏、Tu如何、有冇外債、齊文件等等,要講詳細啲先答得實你喔
—小秘書@DrLoan
壓力測試方面冇問題穩過有突
但你必須要注意小額錢債!一定要搞掂哂件事先得,因為拖數會注入環聯紀錄(TU)呀,甚至有埋法庭聆訊,所以絕對會影響按揭
你keep好和解記錄先,如果唔急就等埋幾個月TU update左先,等唔切就tg我幫你夾banker解決
—小秘書@DrLoan
加油呀師兄
咁我建議你搵定個後備擔保人,再拿拿臨申請,得翻半個月如果銀行踢爆咗就補個後備擔保人上去
—小秘書@DrLoan
又或者你tg我,我幫你搵啲少機會唔employment check嘅銀行(唔100% sure,但盡搞)
—小秘書@DrLoan
海港sir點解俾人拉?衰咩?
計埋加借保費,壓力測試爆到去64.2%(5.5% 30yrs),所以要爆壓測計法,不過你職業穩定又冇其他外債,所以好大機會借得足揀啱銀行入就得
按八成以下先可以計約滿酬金啊,所以你冇得計
Housing allowance 寫明買咗樓就冇,咁就冇得計啦,銀行會要你補份contract
—小秘書@DrLoan
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞