撈左按揭好耐,你問我答(9)

1001 回覆
15 Like 1 Dislike
大件事喎,有order有僭建又釘咗契的話,你愈9成9要睇樓同拆啦如果你唔一早同賣家協商,你就要負起清拆令嘅責任同費用,同埋得非常少部份銀行可以接受按揭申請,按揭利率有機會會高啲。
依個case如果你自己搞唔掂就tg 我俾啲意見你啦
—小秘書@DrLoan
得!已補地價就當私樓,大部份銀行同hkmc用75減去計年期
—小秘書@DrLoan
想請問以下case:
男: 計埋bonus(~100k)年薪~700k
女: 年薪(無bonus)~480k
首期得1.3m

兩個都專業人士,穩定職業,最多可以借到幾多?

唔該晒
壓力測試62.9%,爆左呀,仲未計加借保費,不過你哋職業靚,用爆壓測方法再搵鬆手銀行都好大機會做到,放心前提係按揭保費折扣會由六五折變七一折、所需時間會相對較普通case長一至兩個星期
—小秘書@DrLoan
有銀行可以做到80減人齡,按揭年期18年(但要視乎物業質素、同申請人職業)
資金方面,賣完樓後有1050萬係手,5成首期要750萬,都充足嘅; 壓力測試方面,借750萬、18年還款、利息2.5%、10萬收入,壓測約55%,都過到壓測

要擔心嘅係佢哋太接近退休年齡,未必間間銀行都接受佢哋收入建議攞齊收入文件再比專業按揭部Banker過目,搞唔掂可以問我
—小秘書@DrLoan
照咁睇佢哋tu garde應該都幾差下,要留意幾個問題:
1. Tu grade麻麻,最緊要由而家開始準時還清邦民,唔好再搞差tu
2.有外債係身要計入壓力測試,每邦民月還款幾多?幫你計計條數唔清過唔過到壓測
3.如果借邦民日期太近,銀行可能會懷疑係借首期用途,可能會要求你先清晒邦民,所以最好預備定後備資金去清呀,或者有錢就依家清晒先
雖然借得少,但千祈唔好衰喺外債身上
—小秘書@DrLoan
會呀,最好申請前已有續約信,或比銀行證明續約機會好大~始終依個市道嘅contract工會令銀行卻步
如果係專業人士或政府部門都好啲,普通公司就真係較難
—小秘書@DrLoan
企硬啲嘈間中介啦,我有客試過嘈到間中介同銀行取消同埋你問吓中銀banker可唔可以有渠道幫你轉轉介表,因為有啲銀行係一插咗旗,即使另外中介withdraw都唔可以轉中介,以我所知中銀都係咁,試吓個Banker有冇額外方法幫你啦
依家東亞有新plan出返ML戶口喇
—小秘書@DrLoan
博士,想問問我有層做咗六成按揭嘅樓,係唔係唔可以放租?

一放租係唔係會即刻被銀行call loan?
原本租置公屋係免壓力測試的,但所有銀行都會知你爭緊中銀錢㗎有欠債情況下,銀行有機會要你過壓力測試,你可以照試中銀,如果你還款紀錄良好、而且過到壓測,都唔會影響批核~如果你過唔到壓力測試,銀行會要求你先全部或部份清還中銀條數的。
—小秘書@DrLoan
如果係公營機構會唔會好d?
Dr loan ,

自己係担保人,幫屋企人担左2球。自己300k一年。如果用綠表買居屋係咪只可以等新居屋?二手居屋個個都過20年係咪冇咩機?
hi 博士,
以下係我個case,
我會係5月頭申請按揭,成交日係6月30號
如果我6月頭轉工,但會拎到5月既糧單同bank statement,咁樣做會唔會有風險?
正常係咪簽offer letter果陣比返最近既糧單同bank statement就可以?而簽完後就唔會再查/要你補文件?
同埋而家正常 hsbc/boc 係比齊文件下,由申請到出offer 係咪3-4星期左右?
Thanks!
Hi 博士 想問銀行估價低成交價4%左右
係咪一定好難批足按揭?
另外銀行係咪會派人上單位睇樓估價?
得,最緊要係你唔好參與新樓,淨係用老婆名,以老婆人工最多大約借到270萬,再加你手上cash做低成數按揭,最多買到大約570萬,咁就可以避過按保嗰關,因為suppose兩公婆唔可以有兩層自住物業,可以解釋比屋企人住但比較麻煩,直接避過按保就容易得多~
—小秘書@DrLoan
你問返你公司了解吓啦,唔係每個position 都有員工plan
—小秘書@DrLoan
視乎返你屋苑嗰份保咩啦,不過一般大行都會送你半年家居保、或者有折扣、或者火險買一年送一年等等,你可以了解下抵唔抵
—小秘書@DrLoan
東亞高成數按揭要至少1.5個月佢批得慢,但出Offer letter好快,耐心等待
—小秘書@DrLoan
千其要記住銀行計壓力測試唔會用H plan,只會用cap位2.5%計呀

以2.5% 30年計,連加借5%按揭保費,每月還款額$24644,所以你一定要至少有$49288(24644*2)先可以過到第一關,而壓力測試(2.5+3%=5.5%)依家普遍放寬到65%,你一定要符合月入$49288再行免壓測plan先得呀而且有風險的,因為唔係每間銀行都放寬壓測,詳情可以睇返我#1 comment

而九成按揭只計每月底薪和合約寫明雙糧(仲要有兩年record),佣金花紅全部唔計的
—小秘書@DrLoan
對,9按一定要有稅單
—小秘書@DrLoan
相反係回佣會多咗,經我哋係唔會影響到銀行按揭plan,反而銀行會額外出佣俾我哋中介,而中介會將一大部份嘅佣回番出嚟比客,俗稱中介回贈~通常最少係貸款額0.1%~
中介回贈都事少,最緊要係有責任心嘅中介會介紹適合嘅銀行俾你,唔會亂幫你入,而且要追進度都可以透過中介(至少我會幫你追),避免搵唔到Banker嘅狀況發生。而且,會介紹專業按揭部Banker俾你,比一般分行同事更有經驗同關係,可以幫你拆掂case、爭取更好Offer..
不過都要小心唔係間間中介都有責任心,有啲會幫你亂插旗、亂扔banker比你、又唔覆機唔做follow up,真係要小心
—小秘書@DrLoan
係呀,最盡借720萬,佢樓價九成係$7205400,所以冇足9成啦講漏咗720萬sorry
—小秘書@DrLoan
tg me
—小秘書@DrLoan
有危險,建議你比地址我或銀行直接拉高估價先,相差太遠會估唔足價,要補翻個差價上會
—小秘書@DrLoan
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞