撈左按揭好耐,你問我答(9)

1001 回覆
15 Like 1 Dislike
HSBC個h係低啲的以今日(29/3/2021)為例,銀行公會係0.1291%、hsbc 係0.11%,其實兩者計埋個plan都係差非常0.00x%,每月供款都係差幾十蚊甚至幾蚊,無傷大雅嘅差距
喺依個情況下,可以用銀行附送嘅保險、coupon、金豬仔等等作取捨囉
—小秘書@DrLoan
HSBC個h係低啲的以今日(29/3/2021)為例,銀行公會係0.1291%、hsbc 係0.11%,其實兩者計埋個plan都係差非常0.00x%,每月供款都係差幾十蚊甚至幾蚊,無傷大雅嘅差距
喺依個情況下,可以用銀行附送嘅保險、coupon、金豬仔等等作取捨囉
—小秘書@DrLoan
對的,自僱最多按八成。
每間銀行計法唔同,普遍銀行計法係會用半年人工的半均數、同稅單入息作比較,然後取較低者計
—小秘書@DrLoan
都得,銀行唔接受先再申請收據啦有需要可tg搵我夾banker幫你做,始終有責任心嘅banker會盡力幫你向上頭解釋
—小秘書@DrLoan
請問什麼是金豬
轉按都有好多種玩法喎例如:
• 轉按套現就跟返舊plan,即400萬樓按9成、400-600萬8成、600-1000萬6成、over 1000萬5成
• 發展商轉按,只要唔套現、原數轉翻上銀行,就可以用新plan
• 轉按清數都係跟舊plan,最多按75成
你係想了解邊種?
—小秘書@DrLoan
想問下月入95 k 年終bonus 每年約500k

現供緊780萬樓 每月20k
想買多1000萬樓下單位 按八成有無機
你係開公司?開公司的話要:
1. 商業登記證
2. 商業登記查冊
3. 執業證書(專業自僱人士)
4. 最近1-2年稅單(非常緊要!)
5. 最近2年audit report
6. 至少6個月公司及個人bank statement
而且公司至少要開夠三年、最近兩年要賺錢

其實依家做做自顧難過幾年前好多,最緊要係齊文件,如果齊文件就冇問題呀~
—小秘書@DrLoan
因為HSBC個H rate係比銀行工會低約0.01%,所以條formula就會高過市面少少
—小秘書@DrLoan
九成客都會加借,過到壓力測試咪借埋,始終多筆流動資金,保費都由幾萬至幾十萬不等。

剩低嗰一成客就係過唔到壓力測試要一筆過清、或者實在太多流動現金
—小秘書@DrLoan
收入計mpf前

雙糧要出咗嘅先會計喎,未出嘅唔會計!通常係用兩年紀錄除24,有啲銀行可以一年記錄除12
—小秘書@DrLoan
Sor樓下巴打講得啱,唔一定要搵同一間,但同一間會方便啲。如果你新舊樓交接較近,就建議搵返同一間啦,始終律師樓之間轉錢都要時間
—小秘書@DrLoan
早排聽巴絲講星展有網上預批,唔知而家仲有冇,可以試吓
—小秘書@DrLoan
博士,draw loan 之前銀行會唔會check 多次tu嫁? 岩岩加大左信用卡limit 小小,諗住買傢俬電器,唔知會唔會有影響🙈🙈
2個人月入共$38.3K,大公司,想買575萬嘅樓,比到3成首期,稅同佣金另外準備,想問過吾過到壓測?

另外用網上估價,兩間銀行都只估到545萬,會吾會好大機要抬錢上會?
你好博士 , 關於擔保人既問題想問下
自己一個過唔到壓測想搵埋呀媽上會
但呀媽2008年破過產 依家有穩定既收入(依家份工都做左幾年穩定)都做同還曬錢
呀媽5x歲
請問可唔可以拉埋佢做壓測 謝謝
有80萬現金,我同老婆月入39000
請問可以買到幾多萬既樓?
樓齡高既又可以做幾成按?
如果我已經借到盡哂九成$720萬,咁仲有無得加借保費?(假設壓測唔成問題)
博士,如果未收到稅單,未婚妻第一年做野,可以向稅局申請 工作證明/稅務證明書 之類代替,得嗎?
博士 係咪邊間銀行多回贈就用邊間 渣打vs 建行差$4000 回贈 仲有咩考慮因數?
有按保原額換行轉按, 係唔係要重新買多份按保?
按六成半可以計埋雙糧同花紅,攞兩年平均數除24計,如果計埋加借按揭保費就輕微爆咗0.7%壓測,不過供款月入比率都過到,所以都好大機會借得足
人工低唔係問題,最緊要齊糧單稅單MPF、冇外債、Tu良好、同埋你個行業唔受疫情影響
—小秘書@DrLoan
按揭利率要用2.5%計呀即使你揀h plan,銀行都會用個cap位即2.5%計的
—小秘書@DrLoan
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞