撈左按揭好耐,你問我答(9)

1001 回覆
15 Like 1 Dislike
一個人六皮就話啫 兩個加埋先呢個數就唔好咁辛苦啦
以後儲個錢 想去個旅行都肉赤
緊就唔係好緊ge 我64k 800萬樓連按保都借足
但n仔工 係穩定續先好 同埋depends on你地邊個收入高d la
推一推 thanks
推一推
Hello博士

想問下擔保人係非固定收入既話點計?都係計6個月average? 同埋會唔會都係Cap左係做8成?
緊係唔得啦
想問下 如果9成要按保
但其實有多少少錢 係咪應該比多d 首期減少個按保開支呢 ? 定有得借就借盡佢 ?
再推推thanks
我都想知
同你情況差唔多
冇稅單可以比銀行出糧證明
銀行出糧證明有呀, 不過我就咁google過, 都話有d銀行會睇得較緊, 要稅單

但其實係咪大部份銀行你比到出糧證明, 有供mpf 就已經足夠
ching 諗住買邊區? 550萬幾大呎數? 樓齡? 想參考下
想問下如果本身已供斷一層近500萬樓
想換一層850萬左右嘅 入息最少要幾多先按揭到?
你好
小弟啱啱fg出嚟做嘢就遇到老竇破產,我想問而家假如我想買返現行我哋住緊嘅未補地價居屋物業嘅一半業權銀行有冇機會批按揭俾我哋?物業已經俾人釘咗契🙏🙏,問題可能會有少少複雜
博士你好
想買白居二樓, 有兩個問題想問

1. 我見一般人簽左臨約之後先找按揭
如果未簽臨約, 還在睇樓時就找銀行估價+問做到咩幾多按揭
銀行會唔會show我架?

2. 我見如果原業主將廚廁互調會影響銀行批按揭
但如果只係改廁所既門口位置, 又或者將廚房部分位移去當客廳位
咁樣執法會唔會都影響銀行批唔批個按揭架? 謝謝
博士你好,最近用宏亞7成按揭買咗1100萬樓,息率為P-2.5,我同女朋友都夠過壓力測試,想問過咗罰息期後應否儲夠5成轉銀行H按?同埋如果持續用宏亞P-2.5 plan係咪蝕多好多?
未正式返工一定唔得一定要出咗糧先計呀~一係你同業主訂長成交期,起碼要儲三個月糧單先去申請
—小秘書 tg@DrLoanJo
冇問題,你地兩個職業都靚,如果你哋兩位都冇外債、首置,壓力測試過到有突n仔最好有續約記錄,或者顯示份約冇咁快完
—小秘書 tg@DrLoanJo
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞