撈左按揭好耐,你問我答(9)

1001 回覆
15 Like 1 Dislike
你未入啱銀行呀,東亞應該會批得出,但堅耐,Tg me for help la
—小秘書@DrLoan
做呀
按揭利率低左、層樓升值、要套現做其他投資、過咗罰息期
通常新樓轉按通常因為想由發展商呼吸plan轉返入銀行低息plan,普通轉按按揭成數就會低啲,可以講詳細點睇下值唔值得轉
—小秘書@DrLoan
上一次都係搵你搞按揭 就夠2年過罰息期了
遲啲tg搵你再詳細講 thanks
大概係5-8%差價左右?
我同未婚妻收入三萬五左右未計花紅 首期連雜費可以比約90萬
保守d睇430萬(壓測內)定可以進取d睇470萬(爆壓)好?
另外花紅津貼果d係咪8成或以下先可以計?
感謝博士
新手想問:
樓價830萬
首置,二人月入共9萬5,穩定收入,過到壓測,首期要幾多?
I) 一過800萬,就只可借8成,首期166萬?
II) 定係max 可借720萬,首期110萬?

Thanks!
我700萬樓 58k SCB淨係做到86%,跟hkmc
批到啦 永隆覆話借足連按保
但rate 就h+1.5 cr0.8%
我個陣係qbe 都係85%加借按保
嘩個rate咁差H+1.5
Sorry 1.35打錯左
我就近6萬4 而且兩個都係專業人士 穩定收入
應該好視乎你番咩工啦
我經**
不是真的, 村屋只係按揭成數做唔到 9成.
年期方面都係以 75 - 80 為上限, 以 20 年樓齡為例:
75 - 20 > 30 即可做到30年按揭~
—博士仔@DrLoan
要搵律師做授權書, 要律師擔保的, 律師肯做就可以, 銀行不會理會的~
—博士仔@DrLoan
根據HKMC指引:
樓價 800 萬港元以上至 900 萬港元以下:
80-90%* (貸款上限為 HK$7,200,000 )
(以較低者為準)

即830萬樓最高按揭上限為:
830 * 90% = 747 > 720
即最多只可借 720萬. 首期要 830 - 720 = 110萬

—博士仔@DrLoan
請問巴打,渣打既置慳息mortgage saver account 有無用?
佢將存款利息還落本金到,好似幾好,但扣稅扣少左
爆壓測要視乎工種的. 如大公司, 政府工, 專業人士, 最盡可考慮爆 70% 壓測.
一般正常工穩陣起健建議有 2 年稅單, 最盡 65% 壓測.

你地總計 35K人工, 建議以 65%爆壓測考慮, 最多可借 400萬. 加上你地首期就係你地最多可買既物業價值喇~

—博士仔@DrLoan
5%內最好, 也可以比地址我地幫你搵唔同銀行估價, 入估價最低既行申請按揭~
—博士仔@DrLoan
多謝支持呀絲打
—博士仔@DrLoan
我同女朋友兩個夾埋67K左右
Target 7M樓 做九成按
首期有1M左右
借6M 會唔會好緊
問過幾間都話借到7M左右 但又聽人講9成按會緊好多
我做政府 女朋友N仔工
難d 44-45k 你去上網有d 計算一下仲好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞