撈左按揭好耐,你問我答(9)

1001 回覆
15 Like 1 Dislike
睇吓你需唔需要套錢,依家低息,多咗人轉按套錢做其他投資4m以上轉按plan最靚係H +1.3% cap2.5% 1%rebate+中介回贈
—小秘書@DrLoan
你嗰$6000就搞到做唔到九成按揭要800萬以下先做到九成,$8000001都只可以做八成收樓前半年可以申請按揭了
—小秘書@DrLoan
邊間最靚?
多謝你答我
想再問下
如果我情況公司run咗年半有audit report 加稅單
加我老婆幫人打工同上年稅單去申請
Mc 會唔會有機會搏到抑或完全唔洗諗等我公司做多陣先講嘢
業主開價540萬,網上銀行估價只有495萬,差左8.3% 135萬現金,兩公婆月入50k, 8成按揭有無問題?
唔係借到720萬咩?
博士你漏左我
係咪可以唔要批多個部分?
樓價過800萬就最多8成

想請教下,如果樓花按揭既話洗唔洗買火險?
博士你好
同另一半月入約53k 穩定職業
首期350 揾緊700-750樓
自己收入32k 公務員

想問按揭自己一個過唔過到
加埋另一半聯名定擔保比較好?

另外 近2年分別有3個p loan
期期準時還 同 已經還清
TU會唔會好低grade影響批核?

唔知自己TU咩grade
係咪多數申請之前都比錢比環聯拎份report望望

多謝博士
我啱啱俾錢買咗份tu report, 大約兩年前有過幾次遲還記錄 但現時tu A grade, 亦冇外債, 唔知怕唔怕呢? 😞
就咁睇都唔得喎 9成唔計花紅
Hello博士

假如兩人月入85k 穩定職業(教書&社工)
Target 900萬樓 最盡係咪都係借720萬?
因為有啲計算機話可以借830萬 唔係好明咩情況之下先可以
準備幾多首期會較為穩陣?
Thanks
你果個21500係咪禁錯? 我睇到係24xxx
想請教下,如果係直接同外國公司簽合約做contractor,香港冇受聘冇糧單冇稅單。即係每個月尾有筆錢係外國轉帳黎戶口。咁樣ge情況銀行係唔係唔會接受做按揭入息,連做擔保都唔得?
巴打你好,想攪轉按套錢加大loan size 係咪可以搵你
其實你係咪同星星差唔多?
Citi係用70減申請人年齡的

以下情況可以用80減添:
1.原本是Citigold,有150萬喺戶口,或dd前開到citigold戶口
2.提供到最近銀行證明的總資產值扣除首期後都有不少於150萬
3.專業人士月入多過6萬
4.舊制公務員月多過6萬
題外話,Citibank唔做爆壓測case
—小秘書@DrLoan
博士你好,我朋友岩岩買左樓,本身諗住做6按但筆資金周轉唔切,層樓七月成交但啲資金要9月先到手,搞到要做9按,但9按要比10幾萬保險按揭又好唔抵。而家諗到方案如下:
1. 問銀行/財務借貸公司借筆錢黎做短期周轉,但驚借唔到咁多
2. 問業主可唔可以延長成長期(之前問過但佢唔多想)

會唔會有其他方法解決?點樣先可以唔洗比咁多按保?謝謝。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞