撈左按揭好耐,你問我答(9)

1001 回覆
15 Like 1 Dislike
留名
MC通常批幾耐
單人業主賣左樓,幾耐回首次置業身份,享受稅優惠,9按,免壓測?
樓主想問下半新樓剛過3年得好少或未有二手成交紀錄既銀行估價係點做出黎?參考返一手成交價?會唔會打個折?thx
想問下如果買5m-5.3m既樓
9成按揭 2人收入total 44-45k左右
其中一個人係穩職 你估批唔批到
三十二歲,屋苑有三座,樓齡44年,還款期可唔可以做到三十年?
對呀,靠物業擔保係用資產審查方法,但你要注意:
1. 用資產審查方法下,如果你本身兩層物業已經供斷左,新樓最多只可以按四成;如果舊樓未供斷就只可按3成~唔可以按65%呀你要按65%就只可以用收入過壓力測試。

2. 不過最緊要係出租物業最多只可以按5成的,所以65按堅係唔得呀而且按超過6成上HKMC就必定要係自住物業

3. 你要話我知本身兩層物業係咪已經供斷?如未,每月供款幾多?樓價幾多?我先可以幫你計到壓力測試

—小秘書@DrLoan
正常case唔需要補文件就3日左右;需要補文件就來來回回耐啲,視乎複雜程度。其實HKMC好快scan完你個case,係銀行第一part會比較耐
—小秘書@DrLoan
要享受免壓測/放寬壓測、9按,就必須要舊樓完成交吉、完全成交後先可以回復首置,這是銀行和HKMC的要求
—小秘書@DrLoan
就係根據返嗰少量成交價、同大圍樓價去估價的,不過基本上都唔會有太大變動,除非大圍樓價跌得好勁~如果你網上估價不足,可以嘗試直接搵banker/我幫你target估價
—小秘書@DrLoan
你要比個實數我計先準呀同埋咩係唔穩職?9按必定要穩定固定月入呀~
當你5.3m 9按 月入44k(穩定的),唔加借按保費,壓測係61.6%(5.5% 30yrs),加借埋就64.7%。
如果兩位都係固定月入有穩定職業、冇外債、齊資料,揀啱銀行都好大機會批到,因為而家部份銀行放寬到65%壓力測試
—小秘書@DrLoan
想問吓網上既按揭計算機準唔準確
收入48k 年期30年 借到盡可以借幾多
Thx
冇理由咁誇張喎你近排係狂借p loan/card比銀行reject過?因為正常申請按揭銀行查詢就唔會影響的。F都有部分銀行會接受的,同埋你要預咗向銀行&hkmc解釋點解查詢得咁密~
—小秘書@DrLoan
冇問題呀,計法係用75減樓齡/人齡,取較低者計算。
就算75減樓齡都做到30年呀,盡快入手吧,過多幾年就做唔足30啦,不過你都要考慮轉手時下手買家會唔會因為咁而卻步~
—小秘書@DrLoan
唔該哂
仲有問題想請教:
1. 10M 以下樓8按,如果出糧當中有commission 成份,收入會如何計算?會淨計底薪定combine計6個月或一年收入?

2. 如果剛剛轉工人士收入會如何計算?

Thanks
視乎邊個計數機啦
幫你計咗係正常過到壓力測試下,最多可借約507萬(2.5% 30yrs),爆壓測再另計~
https://www.drloan.hk/calculator/mortgage1.html
—小秘書@DrLoan
如果買8球樓
有3成首期 月入48k 係咪都搞唔掂
Thx
想問先賣後買 要拎大訂d錢落訂

係咪要搵同一間律師樓搞?
要行爆壓力測試計法,唔計加借保費,壓測去到66.3%,已經爆咗普遍銀行放寬咗嘅65%,所以要搵指定受申請嘅銀行做~你個case可以睇返#1
我有客試過爆到71%都批到,但佢係公務員、靚background,亦都聽過有人拒批,所以真係好視乎background
—小秘書@DrLoan
請問兩個人月入69k(兩個都穩定職業) 600萬樓 9成按 大唔大機會批到 唔該哂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞