玩咗幾年期貨買賣 同大家分享下少少睇法

1001 回覆
164 Like 29 Dislike
月費都幾貴 我就咁睇investing.com
我都用呢個app 睇糖,不過今日止蝕好似比我set 個價低多少少,唔知係唔係因為唔係即時
甚少見到 有系統 有心法 有紀律既post 畀個like 你
香港真係冇乜人玩期貨 之後再慢慢 追post
多謝支持
我都見顧兄寫得好好,先再䦕番過連登戶口。香港好似好少人炒期貨。
追晒大半個POST 好感動 好難得見到D有用POST
我自己玩股票多既 用好少資金玩CFD 但留意好多期貨 技術同理論

我都可以分享少少
講股/期既人我都留意好多 香港既JLAW C0 台灣既JG 老余 大陸討論區既期貨高手 美國華人投資KOL等等 賺過錢 瀨過野 自己仲係學習同吸收階段

基本派同技術派都學過 可以總結少少野係到分享下
1.(除非天才)賺到錢既人每個人都係有一套自己既交易系統並嚴格遵守 系統很多時是十分簡單的(例如一條MA走天下/只睇價量) 相反學得越多 然後運用晒係交易上 會越容易輸錢

2.大部分人都係學習過各種派別 最終去蕪存青 形成自己既"功夫" 最終盈利

3.技術派同基本派一樣搵到錢 搵唔到錢原因係戈套方法不適合你/你用得唔好 (好似同一個老師教10個學生 都有人拎A 有人拎F 你學完一套野吸收到幾多同運用好唔好 都係好睇個人資質同合適程度) 有一句說話可以溫和少少咁解釋兩者關係 ->技術面離不開基本面 但沒有技術面支持的基本面是錯的

4.因為摃桿關係 期貨係好撚危險的 如果真的是完全新手 請先玩模擬交易 交易很好多野要慢慢了解 市場不缺既係機會 好似上面有巴打講咁 5%交易賺95% 錢 交易貴精不貴多 沒必要頻繁交易/聽到TIPS趕上車

5.交易技術只係成功盈利一部分 資金管理 同 心理 有機會更重要(不同人比例不同) (舉例, 你分別用資金1% 50% 80%落場 結果差好遠, 可接受虧損 同心態 完全不同 呢樣可以解釋到點解有D人比晒買入位 手把手教學咁教其他人 但佢最終都輸錢)

最後講下週邊野 書大家都講左好多
唔知你地有冇睇過一套電影 TRADING PLACE. 幾十年前既期貨電影 都幾好睇 同埋講到基本期貨知識 歡迎討論下

BTW, 樓主開定新POST 都得了
同埋 係FORUM 好難追PSOT 樓主會唔會考慮開個TG GROUP
ching 咩app黎

買得唔算最準,賣得亦唔係最高
行大單邊 用gbtc無咩所謂啦
係ig 黑期玩Bitcoin 好似無咁貴?
Interactive broker個trading app
巴打好多心得
TG group唔開啦
我都係連登fb youtube自娛下啫
入得TG個個都想交流
但係變咗成日傾責任又再大d
而家未想住 或者簡單d講 我懶
唔知流動性高唔高
冇跟開
我都係台灣老余派
股票唔需要樣樣識,一招都夠
fatfat
大家走左大豆未,星期五破4年高,上到1196急插1176若果有睇市我應該走左,但無睇又未打中止蝕,繼續持有睇多兩日

聽日準備買豬肉
橫左成個月,
最近一日-4%一日+3%,甘樣V上,聽日開市再升就入
豬肉仲係橫盤緊 唔知會磨幾耐
我星期一會入heating oil/ crude oil
另外繼續睇好copper
大豆可能真係到頂 keep多陣睇下星期點
商品,外匯,指數期貨交易分享區(2)
https://lih.kg/2295677

開咗新post
請大家稍移玉步去繼續傾
我會推爆呢度
Thx

開咗新post
請大家稍移玉步去繼續傾
我會推爆呢度
Thx
支持樓主 過場繼續學野

開咗新post
請大家稍移玉步去繼續傾
我會推爆呢度
Thx
跟得咁貼嘅你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞