玩咗幾年期貨買賣 同大家分享下少少睇法

1001 回覆
164 Like 29 Dislike
我輸過20萬 學咗兩件事
10萬蚊一堂
1. 順勢而為
2. 風險管理
點決定追蹤止賺嘅百分比或金額?
同平時止蝕嘅考慮有咩唔同?
20萬係本金定係贏返黎既錢?
順勢而為? 可唔可以解釋呢一點?
到目前為止,學左呢兩點你仲有無輸大錢?
10萬本金 10萬利潤

順勢而為即係要跟隨市場主要趨勢去建倉
唔好加入所謂嘅個人分析 因為呢d分析其實只係個人期望

學識咗呢兩點後 冇再發生輸到本都冇嘅情況
即使連續輸錢 我都仲有錢去玩
因為我限制咗自己損失 更可以贏返輸嘅錢
建倉初期應該用money stop

當市場發展同倉位同步嘅時候
止蝕應該用返市場波幅做參考
咁呢廿萬都抵呀
風險管理呢一個比較重要。
如果唔輸呢d錢 我唔會改善到自己嘅交易
無錯!
用左幾耐時間去平服返果陣輸錢既心情?
十萬蚊本可能對你黎講好皮毛,但3皮野我已經覺得好多
幾個月 十萬都唔皮毛呀
我平時冇乜娛樂 輸錢輸咗十萬之後
我就諗 如果呢十萬唔係用黎炒股
用黎去旅行去滑雪 甚至買部車玩都得
我就好唔開心
巴打返工搵得多唔多?
我唯有三萬當買左部電話加部電腦 咁呃自己啦
我做醫護 收入算ok
不過錢冇人嫌多
lm
醫護人工都唔差呀
有足夠空閒錢玩下
有睇過老巴本書就知
佢地覺得 平買 已經係降低左好多風險 total lost都蝕唔多

個人睇完就覺得即係本多就玩價投
本小就唔好咁傻
價投係講鎖定優質資產之餘,仲要俾心機等,等幾年等一個不合理低嘅價格出現。
冇話本小唔可以做,不過好似佢地咁了解個資產,又搵到特低價,都冇乜好驚,出出入入反而多餘,因為你好了解個資產真係好平。
複合加倉 第一次聽
多謝巴打教我新野
Btw你個操作係咪要software配合?
想問止賺點控制?

唔大trend 唔食?定純粹追蹤止賺?

食到一個咁靚既trend, 有3成命中率真係fat fat
賺錢唔係控制 係set一個點去標示為趨勢轉向嘅參考位
到市場擊中就離場 打唔中就繼續留係市場
市場繼續發展就上移個離場位

唔係唔大唔食 一切都係睇市場走勢 食乜就冇得我地選擇

Trend follow最難嘅係克服人性
要避免自己出現係展望理論入面risk aversion同risk taking嘅錯誤
初頭我都好好奇
屌你咁睇市法 睇到有白內障
以為你用trading software
師兄唔好同人比較,勝到過去嘅自己就係勝左嫁啦
巴打 你有無用咩software 去做買賣?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞