玩咗幾年期貨買賣 同大家分享下少少睇法

1001 回覆
164 Like 29 Dislike
明白同好清晰
同好Pro
想問顧師兄有幾多年投資經驗?
當中都係自己誤打誤撞交下學費先學識咁多野定係有位恩師教導?
有時有恩師點醒一下子彈都可以慳好多。
我相信顧師兄都唔會吝嗇你所學到既心得。
由於ATR太大
我地唔應該做atr做stop loss
應該用money stop
當你4萬美金 1% risk即係$400美金
所以你買wheat只可以用8點止蝕(400/50=8)
如果600買 592就要走

我全部倉一開始持倉都係用money stop
係當趨勢發展升到咁上下我先會用atr做stop
The future for investors入面,作者有講過實証上好多利潤增長高而超貴嘅股票,日後回報都比唔上估值低嘅股票,原因係雖然公司盈利高,但股價炒得太高,反而一啲廉價股票升幅更大。

事實上呢點唔係好多人知,好似。
玩咗4年
頭一年唔識玩 輸咗錢成日諗點解
後尾誤打誤撞睇咗本書叫亞當理論(The Adam Theory of Markets or What Matters is Profit )
呢本書做咗我trend following嘅入門導讀

之後搵更多有關趨勢交易嘅書黎睇
海龜交易 Richard Dennis
著名期貨交者Stanley Kroll
Stock Operator Jesse Livermore
仲有Ed Seykota, Welles Wilder, Jack Schwager嘅金融怪傑

睇睇埋埋應該睇超過2x本書
顧師兄厲害
玩左4年係咪第二年開始有收成,同明顯有進步到?
如果輸足一年,意志力小d都已經唔會再掂
當認識咗趨勢交易 我成個心態唔同咗
交易就係一個賽局遊戲 而且係一個loser game
所以知道咗要贏谷輸縮 擁抱失敗保持希望
Ed Seykota自己冇出書講佢嘅交易系統
不過有幾個source可以知道佢嘅交易風格係點
Market Wizard有佢嘅訪問

另外有本書叫趨勢交易正典 作者叫Michael Covel
入面有少少篇幅講Seykota同佢嘅學生

最後一個source就係聽Ed Seykota唱歌
佢出咗首歌叫whipsaw song教人做trade
https://youtu.be/LiE1VgWdcQM
我成日聽嘅
6 golden rules for trading入晒腦
突破買入 市場較小機會回頭下試突破位
震走就set返同一個點入場 做trend follow要習慣被出場
理論上係5% 但我最多risk8-10%都試過
樓主真係好有心機覆
我可以慢慢睇慢慢學
Btw幾時會再出片?
你嘅片普遍都短短地 好快睇完
我諗呢一兩日都會出多條
星期六日得閒d
Btw多謝推post
師兄可以睇Chart reader cup既Youtube片,佢有一條關於阻力位支持位既片含金量極高,對學睇圖極有幫助。而且佢以前既片會有大市分析,你可以從佢點樣睇個市場學點樣睇市。

唔好意思,冇踩樓主個場既意思...
如果我用7萬蚊玩,個本大約10000美...咁我set兩點做stop會唔會太易打中...
啱啱睇咗chart reader cup
的確講解得好清晰同易明
新手嘅真係要去睇下
我建議每個trade最少都要放$200-$300美金risk
如果本金少除咗放大自己個risk exposure之外
唯有儲多d錢
另外如果錢少我係stop loss個度會再做保守d
只要趨勢發展到1-2%升幅 我會即刻上調止蝕去打和位
本少都有好多可以調整嘅玩法嘅
已睇
點樣決定係臨突破位定range緊?
樓主有野想請教
睇左好耐都睇唔明ATR點樣實際應用
請問有冇link/書有再簡單既解釋?
感謝師兄
一有時間會睇
係未真突破之前 係無法預測嘅
突破完都可以回頭跌返變假突破
我建議唔洗太深究點分真假突破
只要係突破就買 定咗止蝕就得
唔好怕輸細數
新手睇勝率 老手睇賠率
明唔明?
ATR其實冇乜特別
一個指定時間框架嘅價格平均波幅
有人會拎個波幅值做離場位
只要跌幅大過平均波幅就當係離場訊號
明白,我再練習下先,感謝
出咗新片 短短地
https://youtu.be/DoefJ8kWfyE
睇下啱唔啱口味

Btw遲下可能會出書評
唔知大家有冇性趣?
有性趣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞