玩咗幾年期貨買賣 同大家分享下少少睇法

1001 回覆
164 Like 29 Dislike
無呀,冇留意貨幣市場。
歐洲開市時,想趁趨沽NQ, 腦內閃起“大選變數好高”,無入場
錯過了,又一教訓,陷入左基本分析思想。
等到期is okay
好,唔該你
同埋我想問想做賣權係咪一定CASH要夠錢即使到左行使價都跟個價買到100股先開到?

本身諗住D正股,諗下做下call,佢唔升就賺波幅,佢唔升就賺小小期權金,但係我put唔到
同埋我咁既思路其實岩唔岩
係自己手持d正股升就賺波幅,唔知/趺就賺個期權金
所以通常我會買遠小小,想嬴餐飯仔就算
沽期權比按金就得,不過近排大選加多咗按金
原來係咁,可能因為我有張星期五到期,交低左按金所以開唔到其他
唔該晒巴打
近排要check 吓每一隻股按金比率
巴打 你覺得型態重唔重要?
頭肩 三角 圓底等 會唔會考慮thx
呢d事後睇一定好準
事前用黎判斷係咪咁準呢 我有保留
個人經驗 辨別唔同型態本身準確度都係50/50
所以我通常唔理 唔會放太多心神落去

我主力睇嘅型態係區間突破
想問下墨西哥披索,短缐似雙頂回落,但半年個勢似還有勢,咁呢種情況一般止蝕,等下次再破頂先再做,還是持有多一陣?
我已止
如果破完唔爆上 而變軟腳蟹
我會即走搵第二個交易機會

日元我都走咗 理由同上

轉咗去沽道指同金
咁通常呢d 假突破,佔你的交易多唔多個一半以上?
dow 似唔似假突破3月低
穿完今日彈小小
70%
睇Gmma
Dow仲未縮返上個區間
未算假突破 當然要睇埋今日

Yen我睇就假突破咗啦 縮返落去0.0095xx
謝謝師兄指點,明白炒期貨多少少了,咁差唔多十宗交易,七單止蝕,另外靠呢三單食糊,假設其中一單,不像如期般發展,咁最後就靠呢二宗交易賺錢,咁如果呢二單交易既賺幅要五倍以上(對比止蝕那八宗交易)先可以有錢賺。用呢宗系統交易可以賺到momentum最大那一刻,速度最快。不過交易者要有好肯止蝕心態,唔係太多人做到。
再一次謝師兄指點💪
精粹就好似你咁講
「唔止蝕」同「止賺」係期貨交易入面係死撚梗
捉到贏家要坐到尾 仲要愈升愈加碼
搭錯車就要係最少虧損最短時間內落車

海龜交易發起人Richard Dennis分享佢95%利潤黎自5%嘅交易
我看你的心法,第一,就是找出交易突破時刻,你用盒狀區域作出判斷。第二,就是本金控制,作為止蝕其中一個條件。第三,突破失敗,就離場。另外,第四,找時機再加碼。

近排跟你的交易建議學炒期貨,第一單炒小麥,就覺得每日期貨波幅,原來都好大,又$590 左右買,每晚10 點前買,11 點左右賣。不過最後一次$620 買入,見跌穿$615 冇止蝕(其實自己都覺得走勢𨍭左,平時每日一低開,好快上番)到昨日$605 先肯沽,覺得自己太慢。

第二單炒天氣氣波幅更大,好快一份合約,隔半小時就已經有$二三百落袋。

上星期就炒十年期國債和墨西哥,星期二見十年期國債蝕$200 左右,已經止蝕咗(見近排太多新聞講利率,太多人講通脹,走勢又唔係好似,合約單位又大)。

反而墨西哥披索走勢好似勁d, 第二日再加多一張,不過之後跌穿 47 應該止蝕,又猶豫咗。

可否講多d , 那個位加碼和那個位撤退?好似早兩日講波幅回調五成(唔記得那位大師)入埸呢d 技巧
用返小麥做例子 我10月7係588買入
用usd$400做我嘅R 止蝕位580
當日就爆上 不過好快落返600樓下 係呢個時候就要諗
呢個係突破失敗嘅走勢 定係一個normal reaction
呢一個小型升浪由560升到617 升幅57點
計返35-50% retracement 應該係會跌~2X點

由於我個止蝕580咁啱係支持位 我繼續觀察
之後四日走勢都係580之上守到
Normal reaction一般走5日 符合到個型態
我係10月15升穿600加咗一張合約

之後走勢又升 到640又做小型頂
計返數應該610就要走 不過我諗住俾多少少空間個走勢
最後都要打中605個止蝕

埋單收usd$1100 賺2.75個R
https://youtu.be/j-GfWjo8elE

出咗條片講我嘅交易記錄
仲包埋交易決策內容
有時間睇下支持下
dow企穩了100天線
出片一次過講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞