玩咗幾年期貨買賣 同大家分享下少少睇法

1001 回覆
164 Like 29 Dislike
資料夠可以分析下
而家開始theta跌得越來越快。只有兩星期。如果iv仲跌緊九成最後渣都冇。
話時話,傾option係咪去option po好啲
Option我都有玩過
不過而家無啦
以前玩itm 當係正股咁揸
好唔同,期貨一比一,比較直接,option價格受多重因素影響,顧慮多。係好唔同嘅工具。
Adam Theory
唔記得咗提呢本書
係一本神級交易手冊
第一次讀 如夢初醒 每次翻睇都refresh下個人
sorry 唔覺你投資/機果幾段有咩內容,所以唔明點解認同你就會簡止蝕

止蝕嘅return/risk 係咪一定好過strong hold? 當然唔係。係就long 前者short 後者就人人發達
value investing 絕對唔係形而上,google 下quantitative value investing,幾十年嘅野了。例如近十年內銀股嘅PB 越黎越converge。大把人睇住幾粒value 數炒
提外話
市況大波動撈底搏反彈
我覺得用option 安全過用期指
第一段嘅內容其實只係想講一件事 搞清遊戲嘅本質
我地點樣去命名呢個遊戲 都係唔會改變到遊戲嘅本質
遊戲嘅本質係賺錢 唔係投資 亦都唔係投機 係賺錢

搞清楚遊戲嘅本質之後 我地先可以諗遊戲嘅策略
即係Strong Hold VS. 止蝕

而點解要止蝕我係第二段已經說明咗

Return/Risk好多人都講 但係呢個只係其中一部分
仲有risk of ruins, positive expectancy要考慮

另加position sizing, 加注策略...etc
Otm小注的確play safe
不過vol大嘅時候long最怕個市又靜返
即係你覺得會有d 人覺得自己投緊資/投緊機,and then 就唔記得左原來買賣係要賺錢?

如果我搞唔清兩者分別,就研究唔倒strong hold 定止蝕好?

唔係為拗而拗只不過唔明巴打開post 打呢段passage 係jm9 見你後面d reply 正正路路
人的確係會忘記遊戲嘅本質
你交易經驗豐富自然唔會迷失
我點解要打呢段內容 其實係想呼應Jesse Livermore係How to Trade in Stocks入面提及到 有一種「無可奈何的投資人」

「即使是所謂的投資股也會在面臨未來的新形勢時完全失去它的獲利能力,而投資人卻自始至終都視其為永久的投資。等到他們認清情勢時,手上的投資價值已大幅折損。在從事投機冒險時對自己的資本隨時保持戒心,那些喜歡自詡為投資人的人必須要能做到這一點。」
巴打介唔介意分享下期貨既成績?
2020年暫時有30%收益
不過而家仲有持倉
未來3個月亦都可能會繼續開倉
可能到年底收益會少d 又或者多d
答唔實
厲害,adam 邊個推薦比你
可以講睇依本就夠
邊個推介比你
屌 懷疑同一個師傅
幽靈我都有睇
遺憾冇早啲發現亞當理論哩本書
用咗五年時間由零開始,不斷尋求再反思,到最後自己悟出個道理,先發現哩本書已經講咗我需要悟嘅嘢
巴打用咩因素睇天然氣期貨嘅升跌?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞