玩咗幾年期貨買賣 同大家分享下少少睇法

1001 回覆
164 Like 29 Dislike
我facebook多咗人follow同like
多謝大家捧場
啱啱出咗條片講解下期貨係d乜
有興趣大家繼續討論
之後我會出埋trend following system要點setup
大家支持下 like and subscribe就得
https://youtu.be/KOYWN9BOxo4
傾下進入場位、交易紀錄、交易成功失敗經驗分享同反思
冇人叫你買匯豐架麻. 你望下美股7成股票都係長揸必勝. 就算買dji nq未又係必勝. 其實揀岩市場係投資入門, 第一個原則. 大家都係為賺錢, 點解唔揀個容易玩既市場呢?
睇到師兄你講止蝕唔止賺,咁其實去到咩位你會Sell
留名
你點知你揀果隻唔係下一隻匯豐,
你而家睇到跌就話無人叫你買匯豐
咪係,兩年前領展都俾連登仔吹棒,唔駛止蝕,長渣必勝,依家咪一樣變左地底泥
進場位睇價格有冇創新高
例如係3個月高/半年高
另外我都會留意區間 破頂買入 破底沽空

交易紀錄就精彩啦 我有本交易日記寫咗我呢幾年嘅買賣 我自己成日睇返 學到好多野 我強烈建議每個人都應該寫交易日記

成功嘅交易無乜野分享 失敗嘅交易先學得最多
兩點最重要

1. 開倉之前唔好ff透過交易可以賺幾多 要諗呢個倉位最多會蝕幾多 咁先唔會令到自己買太大買太多 初次買股票期權 買咗1張期權賺咗1萬 竟然有個on9諗法係「買1張賺1萬 買10張就賺10萬」 結果呢次輸咗20萬 好深刻嘅教訓 risk management好緊要

2. 唔好以為自己好醒 2018年年尾我沽咗期油同納指 短短兩個月賺咗我差唔多兩年人工 當時我覺得自己判斷好準 市場反彈嘅時候繼續堅信係調整而唔係回升 不斷搵位沽過 結果嘔返一大部分利潤 follow the trend 市場唔會錯 我先會錯
跌穿我set嘅追蹤型止蝕我就會賣
個止蝕通常一個星期先調整一次
不過有時有日線出現超級長影線出現我會留意下係咪利淡要沽
師兄兩點就係注碼控制同順勢而行。成功嘅交易員都知道呢兩點,我總結自己經驗都發現呢兩點好啱。真係冇得拗
用咗好多學費 先學識呢兩點嘅重要
我都係,而家成為咗連登笑柄
如果Day Trade ATR用14分鐘Instead of 14日得唔得?
巴打有無試過輸到9成
又點樣再谷底返身
但係輸左呢20萬 有無試過借錢再賭
我2年前 金仔發核武個次 輸哂成副身家
真心呢兩年過得好辛苦 再慢慢儲返上黎
師兄追蹤型止蝕係咪都係ATR定出黎?
無 輸20萬係10萬本 再加10萬贏返黎嘅
我本身儲落d錢 10萬係我當時儲蓄嘅1/5
之後我暫停咗交易幾個月 睇返自己交易紀錄
覺得自己改善咗心態 拎咗5萬出黎玩期權
當時不斷玩otm 少注密食 個市又行緊range
大約半年就贏返個本返黎
Yes
我用週線ATR
Day trade要睇你平均持倉幾耐
如果係炒幾分鐘嘅 14太大添
中年兄係度出現
同交易無關
做人處世唔好太執著d無謂人點睇自己
個個都要entertain咪好撚唔得閒
自己開心 家人開心 朋友開心 就得
巴打算勁 我個陣唔識死 15萬本輸到7萬 好彩地3個星期贏返14萬 最後輸到得返2萬 個陣真係想喊 好想自我了結 個心態差
輸錢係人都會 最緊要學到野
之後唔好再犯
lm
我都係開始左半年到
依家回頭先發覺一直用既系統好唔穩定
一坐少少倉就走人 幾分鐘就閃
成段trend miss哂
依家要繼續鑽研 可能較多少少buffer位 同埋入場位做好少少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞