玩咗幾年期貨買賣 同大家分享下少少睇法

1001 回覆
164 Like 29 Dislike
本身尋日見到升都有猶豫hold唔hold
但諗起個市近排咁大起大跌,升1日跌1日,搏唔過,都係清哂倉
咁就要預算下市場心理
究竟多數人係會衝入去玩music chair
定係會沽強買弱
我認為大多情況都係前者
而個music chair可以玩好耐個音樂都唔識停
有時心理狀態麻麻 我都會清倉唔玩
試過為調節好心情 休息咗兩三星期乜都唔睇
再重新上路
冇 唔識數浪 冇研究
我之前清哂科技股
入咗少少傳統股
無耐就到傳統股跌
索性清哂倉算
個市升下跌下,升又會猶豫放唔放,跌就會後悔冇放
心理負擔大 要睇下係咪買貨買太多
如果你太緊張 睇下係個人過份著緊定係倉位太大
我d科技股全部摸頂
Aapl 131
Amd 92
QQQ 298

所以好想放哂佢
摸頂我成日做 最緊要止蝕
今日信報黃國英:

信報 英眼狙擊

美好時光不復再 波動市忌跟太貼

美國科技股周二大舉反攻,周三已經跌凸,變速快得驚人,相當磨滅鬥志。主要大股封頂,加上大選逐漸逼近,所謂Fear of missing out不再存在,好淡陣營實力拉勻,可以預期未來個幾月走勢將頗為波動,大忌是跟車太貼,情緒被市況牽動的話,只會陷入不斷又買又斬的無間地獄。

短期當然難搵食,Apple、Facebook、Alphabet、 Tesla、Microsoft、Amazon、Netflix變了A FAT MAN, 熱門大股日日升的美好時光一去不返。不過,身邊較有經驗的戰友都是磨刀霍霍,市況整體嚇人,一方面代表有趁低吸納的機會,另一方面亦可以觀察市場喜好,將風中勁草秤高一線。

舉個例子,騰訊(00700)位處風眼,大字標題被針對,仍然守住500元,實際上表現極之強勁,會是大股之中的首選。

贏家輸家分別在於心態,贏家迎難而上,熱門大股過了氣,就努力在二線中大型股中發掘價值。由於這些公司並非平民百姓義無反顧的選擇,估值相對合理,所以不少依然有力守得好,甚至逆流而上。只是選擇範圍太廣,需要花大量工夫研究。

另外,就是有耐性,臨場應戰情緒要保持平穩,就先要做好風險管理。注碼控制及分散組合的話,潛在回報一定相對較低,要透過投資達到財務上的目標,便要經歷長時間抗爭,沒有一舖發達這回事。

輸家永遠怕痛不想捱價,於是不斷炒出炒入,妄想次次一買即贏,或者贏多過輸,可是這種捉股市心理的做法,在市場如此高效率的今天,沒有幾個人可以有長期優勢,結果只是營營役役,甚至逐漸對股市失去信心,認定是騙局。

一般平凡人能夠在股市有得贏,99%都是買中好股票長坐。揀中好股票原本已經難,揀得中又肯長坐是難上加難,最難的地方便是要肯去捱短期波動,一味想走精面絕對不是辦法。
當然要坐得安心,一個好的入市價位可以事半功倍,所以大市出現調整,反而更值得花心思選股。如果閣下一直在升市想入市渾水摸魚,跌市就想撤退求安樂,就不應該繼續留在股市之中。

基金持有亞馬遜(AMZN)、Tesla的衍生工具及騰訊(00700)

豐盛金融資產管理董事

#信報 #英眼狙擊
市場上明顯係有兩班睇法好唔同嘅交易人
我讀過科斯托蘭尼寫嘅《一個投機者的告白》
入面有一句我quote起記低咗

在指數上漲過程中,即使是最差的投機人士也能賺到一些錢;而在指數下跌過程中,即使挑到好股票的人也賺不到錢。因此投機最重的是普遍的趨勢,其次才是選股。-Andre Kostolany
大升大跌就唔可以用普通10%15%睇,兩日都冇咗。
咁大波動,一來要準備波幅增大。二來更重要,呢個唔係長升格局。係大量資金高位爭持炒作,好多人冇信心好多人想博再升。
一般瘋狂階段唔多於一年,一年裡面會有事情令市況逆轉。當全民講股,少年股神湧現,都快到頂喇。
其實個做法好複雜。

如果係好股遇著經濟低谷,咁反而值得買入。

如果好股遇著泡沫,升到痴線,可以猜測好大機會回去合理價,有靚價出現。

如果好股開始盈利跌,咁係長期影響定預期之內?

如果好股嘅新增長引擎唔掂,冇起色,係ceo唔得?生意到天花板?有強勁對手?

識得搵「好股」,仲要識答上面啲問題,至可以決定座唔座
我認得你 四月你已經唔敢買野 我個時已經同你講巿場已見底 因為投資者係focus 係 marginal improvement in news flow

如果你四月都唔敢買 唔知呢世你等唔等到你心目中既靚價
都係個句 期貨係你專長 我尊重 但好多其他巿場邏輯同玩法唔一樣
俾啲衝擊你,

你點知係頂呀?唔俾佢健康調整,今晚重新上路再升十年?

放咗佢再升你唔後悔?再唔再追入先?

放咗揸現金,有更好投資機會?
好可惜,呢兩個月買咗。

四月唔買,係因為第一隻腳要觀察,我以前一個牛三冧落嚟嘅大浪,一回升就買,試過兩次中招,所以而家觀察一個低位,唔心急,唔代表永遠唔買入。你點解覺得四月唔買嘅人就只識一直等到老?呢個問題好重要。

買要睇定,幾個月升浪喺人生唔代表乜嘢。

搵一啲估值超平,低價買入,值博率更高。
本身已有持倉,應該點應對橫行既市?
有一種叫momentum trading
動能唔夠就會離場 去搵下一個有動能嘅市場
咁而家美股係咪都未夠動能?唔好入市住?
巴打講個突破係講一突破嗰一刻會即買?
但1%,如果股價低
可能未夠$1已經到離場位
到價買入 set觸發盤
1%唔係股價 係本金1%
舉例你本金20萬 本金1%係$2000
一手QQ距離你買入價跌$20就要離場
明白
但而家個市妹下妹下
突破一陣已經跌返
道指跌咗幾日,你會唔會而完襯個價低少少小注買入想入既傳統股?
金句中嘅金句
I never buy on reactions or go short on rallies - Jesse Livermore
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞