玩咗幾年期貨買賣 同大家分享下少少睇法

1001 回覆
164 Like 29 Dislike
想知+1

其實樓主d片都幾正,希望之後多點人睇
師兄應該真係有經驗,我都玩左期指兩年左右,同你某d觀點不謀而合,例如橫行市=食屎
終於追到live. 睇得出樓主同氣吞萬里巴打心態都修練得好好。我自己都前後炒左4-5年期貨同FX, 中間幾次輸大(本金60%-80%), 每次都係心態出事開得個倉太大/心急想賺錢豪賭一波一輸大就要停一排調整好心態同本金先重新出發。今年年頭開始重新出發,暫時表現都唔錯,我主要睇PA做reversal trade, 但仲慢慢調節緊個炒法

可唔可以請教下樓主,你睇咁多期貨而持倉時間唔短,係咪主要都trade活躍月份合約然後轉倉?既然你都話trend following勝率低,靠平均RR拉整體回報,介唔介意分享下你平均win rate同RR?
加油!
夠保證金就可以
用黃金做例子 而家每盎司usd1900
黃金期貨合約係每張100盎司
所以一張黃金期貨合約等值係$19萬美金
但係黃金嘅開倉保證金係1萬美金

如果市場走勢同你個持倉反向 跌到維持保證金(maintenance)嘅水平
券商就會要求你補錢 補到回復到開倉保證金水平
如果唔補倉就會斬你倉
Win rate係大約30% 呢幾年都好平均30頭 升唔到過40%
Rr平均唔到 因為差距太大
當我10個trade 3個賺錢
3個當中有2個rr大概係1:5 剩返個個可以去到1:10 甚至再高d 暫時最高紀錄~1:30
每年總有幾個trade扑中大趨勢 賺到超過1:5
2018期油同納指 2019係糖 2020有日元歐元銅
如果大家想了解多d期貨交易
可以睇下我youtube channel
前幾個月整咗d片
不過我好初期d片design同gimmick係冇乜嘅
似上lecture會有少少悶
睇唔明係度問都得
答漏咗你
我只買賣活躍月份 當主要合約shift去下月我就會轉倉
Lm 學野,
想睇下有無機會用投資放式去賺返之前賭輸既錢?
我輸左30k 好彩識停如果唔係就慘
當然唔可以啦
黃金跌10%已經係$19k美金
因為要照顧止蝕位置 所以突破買入係最常見嘅交易方法
破位大成交量衝上 多數時間唔會再下試返突破線
期貨交易風險高波幅大唔係人人啱
止蝕1% 講緊本金,用你定好嘅止蝕位去調節合約張數。若本金有限又想炒期,熱門產品好多都有Micro contract, 可以考慮
擁抱失敗 每次輸錢都係為下次賺錢打下基石
世上唔會有高勝率又高回報嘅遊戲
多謝分享,學到野!因我做reversal trade, 好多時個RR都係自控,仲摸索緊點樣調整令win rate同rr balance啲
我有寫交易日記嘅習慣
星期六日唔開市就睇返自己成個星期嘅操作
每季每半年都做下檢討
有時會叮一下 有新嘅交易諗法
我30k當交學費
無本唔敢玩咁大
想知交易日記你會寫d咩?
你真係慘,貼錢買難受
輸咗30k你學咗d咩?一齊分享下討論下
寫下market watch
主要係用週線圖review 34個市場睇下有冇交易機會
冇嘅會直接寫no trend
有嘅會寫低買入原因(通常都係trend filter+breakout)
建議買入位係邊 出場位 預計阻力位
全部市場睇晒之後 就會落定stop order
如果有太多交易訊號 會排下d市場 同埋filter走相關市場
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞