玩咗幾年期貨買賣 同大家分享下少少睇法

1001 回覆
164 Like 29 Dislike
唔願意認輸的確係人性弱點
當初交咗好多學費 去學認輸
其實盡量做到輸就輸少少,控制注馬,個人唔好感情用事,長期條數係有得圍
感謝分享

波幅大而橫行市點點決定進/出位?止蝕緊又容易chok甩;止蝕唔緊又容易輸好多

唔止賺咪會回調輸晒帳面利潤?
突破買入後,點決定加倉既倉位大小同進場位?
咁一突破之後即刻回調應該幾多先止蝕?
我一般最低8%,有時會因應市場狀態改為5-6%
橫行市唔玩 我會睇34個期貨市場
只要有一個出現趨勢我就可以賺到錢
無價差就無利潤 橫行市=食屎
所以只玩股票係生存唔到

止蝕易chok甩嘅問題 首先要問下你點定止蝕
止蝕唔係求其定 係要反映到走勢轉向同保護本金呢兩個重要元素

止賺=risk aversion 唔止蝕=risk taking
如果有呢個心態你要google下Daniel Kahneman嘅Prospect Theory展望理論
點睇而家恆指唔彈返上去,夾硬落去?
唔上冇位沽 最近果個都要上返2幻4300
而且跌深左,覺得今次有機會穿2幻點
本身預21500
照你咁計 應該直接仆入場
上檔風險~1000點 下望有3000點喎
Average True Range
止蝕我會以8%做基礎,再根據市場走勢改變用key support/20MA/50MA再作調整

感謝我睇下先
應該要做到上望300,下望4000,咁就all in
一係斬倉一係致富
認真
用每週收市價做參考點 跌勢超過週線平均波幅就離場
個人風格
第一注 係預蝕嘅
加第二注 我會拎平手位離場
所以第二注我會睇破位之外 仲要考慮埋離第一注嘅距離
係其中一個常見加注方法
升咗一輪 有幾日橫行 形成一個小形上下區間
破上阻力再加注
14d太細
中長期趨勢我睇weekly chart
所以atr都睇weekly 要呼應返我個timeframe
呢個解釋真係幾好
我個參數係26
因為26週係半年
止蝕就即刻輸
唔止蝕可能過多幾日上返去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞