玩咗幾年期貨買賣 同大家分享下少少睇法

1001 回覆
164 Like 29 Dislike
星期日分享下自己對兩個市場嘅睇法
條片短短地 好快睇完

https://youtu.be/OHuk7HzAvkk
其實玩牛熊邊個位唔公平?
比如你期指set 跌500 點止蝕 即係輸5000
咁同你用5000蚊買500點打靶既牛熊有乜分別
G持
買近牛近熊有好大打靶風險
發行商有足夠誘因同能力令你輸錢
買遠牛遠熊槓桿同靈敏度低
買賣差價大過期指

有錢不如直接買期指
....我覺得你無乜點解釋到 anyway 我只係想指出
輸錢既原因唔係因為玩牛熊唔公平
係技術問題 難聽d講 玩期指分分鐘輸得仲甘
買賣價差已經係唔公平
期指$1成交到
牛熊要$1.1 先成交到
$0.1就係唔公平嘅地方

牛熊個打靶機制即係拉高肚皮話俾人知你個缺陷係邊

買遠牛都解決唔到以上問題 因為靈敏度低
牛熊既槓桿點計?引申波幅點來?換股比率又包多少係admin cost? 又有唔同發行商點選?

有冇留意,當熊仔多牛少,殺熊再上?期指係可以有按金情況下不被斬倉等升,熊殺完停止交易。重有,期指你可以做沽個個,牛熊係無沽既,你只可以做買個個,開價發行商訂,唔係你。
師兄 可唔可以解釋一下 點樣玩期指仲會輸得仲甘呢?
你有冇試過過夜第二朝高/低開1000 點?
咁可以唔過夜既
咁其實玩牛熊都可以細玩,又未至於輸身家既?
咁樣講岩唔岩呢?
點睇大豆?破埋3/18個頂
Go for it
有小小心理關口,960破第一段阻力區,無入第一注一直觀望,等破第二段阻力區,終於到左,又猶豫

利申 之前都係買HSI /NQ等指數期貨,想小注一張試下商品,但小注不代表態度可以輕率。

想問
1. 大豆同小麥關連性大唔大
2. 同大豆比較,小麥開展升勢較短,會唔會相對安全

未諗賺先諗蝕
MXNUSD我今朝入,心急左,已經止蝕
1. 關連性高
2. 睇你個人風格係點 理論上一個走勢出現over extension總會遇到normal reaction
比原油搞到爆廠 休養返幾個月上網學下野先玩
記住,期指係拿來對冲現貨,單邊賭係有爆倉風險。
學止蝕!
恒指期權單邊玩會唔會有爆倉風險?
Long options 係蝕有限賺無限,short options 係賺有限蝕無限,293 is a very good example
大豆小麥要留意播種面積,另要留意美洲天氣影響等因素。另中國會否繼續買大豆亦有影響
咁我唔short put 同short call 咪唔會無限蝕?
係,
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞