玩咗幾年期貨買賣 同大家分享下少少睇法

1001 回覆
164 Like 29 Dislike
冇睇上面,但各位想贏錢嘅
如果每1個上 落 解釋唔到
即 幾分鐘後上幾多點 幾耐落幾多點
你贏嘅只係幸運

我教1條友上星期贏期 9000點
全勝
又如何?
之後又唔聽我話
自己亂9咁來
現又輸1半

我9月中都費9時同人講嘢。。。。

太悶先上嚟講 一次

冇用中年巴, 我之前講嘅5號唔知你有冇睇
仲係俾 我講嘅波幅中 控制住
巴打分享下你係點trade?
我自己設計方法
想贏錢就研 每個圖嘅棍嘅關係
圖不能只睇一個
每個圖都俾另一個圖保護
一旦保護失敗就死

好似恒指, 現只係反彈,未會一枝箭上
因俾一個圖拖住
大約上25000先會真上
巴打介唔介意講多少少
有睇,會繼續留意
止蝕簡單易用。

唔止就要有其他方法控制,再前一個po講溝貨,減倉,清倉,等等唔同觀點。到用到咁多觀點,已經對市場好熟悉,係一個唔簡單嘅系統。

價值投資都唔係人人用到。

結果又係嗰句,老散都係月供etf,好似又返去起點
越睇得人講得多,睇書睇得多,會發覺每種方法,都有一大套理論,根本連內行人都唔係個個用到。睇下market wizard, 同做主動型基金嘅就知。

一個字,難
有一個方法最有用 KISS
Keep it simple stupid
又或者Occam’s Razor
我揀trend following其中一個原因
佢夠簡單夠直觀
睇討論區嘅留言會發現好多人好simple嘅嘢都唔知,所以,
你要先識咗,先至係simple。
小麥樓主好L勁

入左幾萬蚊學費落戶口同樓主實戰學野
期貨交易風險好大
記得要定止蝕 設立自己交易系統
每一個買賣決定都要守紀律
詳情睇晒我youtube嘅片就得
新仔美股仲交緊學費摸緊自己既交易系統

近排美股一升一跌已經好耐冇贏過,諗緊要唔要玩多d樓主條片第二位作者pullback buy玩法。

btw 以為書評會悶少少,點撚知最正係今條片,樓主有心了。同埋點解第二個作者既玩法34蚊就會斬倉既?新仔想問Overhead resistance同major resistance有咩分別?
Stanley Kroll最後1/3嘅倉位會留係市場嘅原因
係確保假設市場大爆發突破major resistance
佢都食到呢段大爆發升勢
如果市場冇力上 佢就會係弱勢(一浪低於一浪)嘅時候 即係跌到$34就沽

Overhead 同 major resiatance
直譯係上方阻力同主要阻力
我睇過書入面佢似係用時間黎分
假設阻力位有兩個 一個係一年高 一個係半年高
咁半年高就係overhead 一年高就係major

正如我係片入面講 stanley kroll都係一個幾有個人判斷嘅trader 佢唔係白紙黑字寫明點界定overhead同major resistance
有野想請教巴打
我係day trade期貨
不過對止蝕有一種好差既控制
好多時都止得好遲而輸得多

想問下點應付假突破
例如市價衝破左區間(如你所講衝破好多自蝕盤)
但最後係收返落區間(eg好長的上影線)
咁應該點處理?
真係由得佢打穿你止蝕而收返低定係會睇佢支燭完左先決定止蝕?
「止得遲輸得多」呢個情況唔應該發生
因為入場前你應該已經定好離場位

離場都不外乎2個方法 風險停損同破位停損

如果r係$1 你$100買入 止蝕就定係$99
呢個係風險停損

如果支持位係$98.5 你止蝕位定$98
呢個就係破位停損

當然好多時候我地風險停損同個破位停損位置會有落差
好似我舉嘅例子咁 咁我一定會用風險停損
因為限制風險係rule number one

另外回應你假突破 呢個情況一定有
如果你係貼市嘅 呢個都係你嘅優勢
正如我講 止蝕盤一大堆 加上會用市價止蝕
衝上個momentum可以好大 有幾十格都唔定
如果你做daytrade 執到呢幾十格都夠和味
咁你就要轉下你個style 只係捉呢d破位都得
當然只係我提議 你可以睇下啱唔啱洗

Btw一到價就要走 唔好等支燭完成先走
支燭完咗之後可以去冇雷公咁遠
多謝指教
對新手我黎講 我有好多野都睇唔明
但會努力學習
顧師兄你地係唔同派 但你地又係個股市搵到銀
係呢度得出 無一個固定既方式去搵銀
會唔會都係用死一招?
同埋 如果每日做到1000盈利 一個月都成3皮野額外收入
係市場度賺錢 唔止一個方法
不過每個方法都要夾返自己個性格
我開post分享 其實都係想大家知
原來有一種交易賺錢嘅方法叫 多元化期貨順勢操作

至於應唔應該用死一招
我覺得 用死一招夠發達啦

Btw唔好將交易當咗係打工咁
將日薪/月薪嘅概念放入去
交易係一盤生意 有旺季有淡季
但係每個月都有基本開銷
呢個世界冇穩賺嘅生意
巴打既片有o的細聲,可否較大聲o的?
出咗個d整唔到啦Sorry
我整新片會留意下
最新個d應該冇呢個問題嘛...?
三大交易系統嗰條都係細聲
睇咗樓主嘅分享,其他唔同師兄(期貨,期權)嘅post加埋我自己嘅三年經驗。我發現要搵到食有幾樣嘢。

1,好熟悉個trading plan,一件事未發生已經知如果發生要點做,極少手忙腳亂。樣樣嘢都預咗,有方法應付

2,耐性,做期貨要等個trend出現,做期權食時間要等時間消耗同埋等波幅下降。唔會有理冇理日日開倉。

3,止蝕,止蝕位好有系統,唔需要諗,一到就落手,冇情緒影響,冇唔捨得又呢又路。

4,穩定,唔會三更窮五更富,蝕咗頭,咁上下尾又賺。
顧師兄 想問一下
趨勢最終策略 (3) 中
ABC 公司分散風險果part

假設$100 (10手)買入 止蝕係$98, 咁一定會係$98價位賣出? 會唔會賣過程出期間價錢突然變動 同埋做唔到$98 賣出架?

對唔住, 新手一問
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞