玩咗幾年期貨買賣 同大家分享下少少睇法

1001 回覆
164 Like 29 Dislike
自己柒左唯有坐艇等機會

巴打通常會點定止蝕位?
跟咗 手錯又入咗好多... 大獲
我用money stop
每個交易唔會超過我本金1%
止蝕一到即走
你搞乜呀巴打
會唔會set 埋止賺?
唔止賺 用追蹤型止蝕
屌 唔記得揀最少嚟入 default幫我買咗成萬蚊
好在白銀差五萬追返哂
師兄唔好怪我直言,冇得過澳門賭而家忍得太耐?你啲留言睇到驚驚地
真心錯手買大咗....
你銀嗰度已經超出預計。
今日得閒 講解下trend following其中一個會用嘅技巧
叫做trend filter 趨勢濾網

Trend filter個用意 係想幫我地過濾一d係數據上比較弱嘅訊號 咁樣我地就可以確保資金投入嘅市場係強勢嘅

以下用天然氣natural gas做個例子

先睇一睇天然氣嘅週線走勢圖
望落明顯嘅升勢有一個 跟據我突破交易系統 如果走勢創半年高就要進場做好 咁樣會得出有兩個進場位

就係紅色框框呢兩個

不過用咗trend filter個設定後 2019年10月個突破就會被screen走咗 好似圖中咁表示

我trend filter嘅條件係 本週週線ema>3個月前嘅>6個月前嘅
你計返個risk 沽返走買多咗嘅部位先
見你用開ib 想問下追蹤型止蝕點set

用模擬試緊,唔知追蹤金額同限價抵消有咩用
你覺得買期貨係咪好似賭?
股票都話有基本面, 期貨真係賭前景咁
收到
我唔係用IB內置嘅追蹤盤
IB內置嘅追蹤盤係跟實個市價 一跌多過你set嘅金額/百份比就會沽出

我講嘅追蹤型止蝕係每個星期自己人手調整
因為期貨市場波幅太大 好多時會有長上影下影線出
我個止蝕計算係拎每週個收盤價計 所以IB個追蹤盤我唔會用

Btw我冇見過限價抵消喎
乜都有基本面 求其講一個
豬肉期貨 講豬瘟 豬供應量 豬屠宰量 豬飼料價格 運豬車成本 求其講都講到十幾廿個factor
我領會任何價格表面睇係一條線,後面線嘅上落係實際事件。
有事件就有趨勢。
豬肉基於活豬供應。
油價基於需求與供應。
匯價基於貨幣量,國家經濟強弱。
有趨勢就有得追蹤。
Off topic 同交易無關
我認為事件係俾財演用黎做事後解釋嘅工具
市場走勢本質係市場參與者對市場價格認知嘅改變
認知改變推動行為改變 而參與者行為改變直接改變價格行為
到頭來價格改變繼續深化市場參與者嘅認知改變
類似Soros所講嘅reflexivity
小麥睇幾錢放?
無目標價喎 企穩600再講啦
唔好咁心急 亦都唔好咁大期望
每個trade都要平常心
對價格的反應是一部分。如果要解釋給之前的巴打,我會說趨勢是源於基本面,例如長升的股票基於盈利,長升的樓價基於貨幣供應,人的反應夾雜了對基本面的認識加上對價格的憧憬。
小注槓桿跟左
不過係咪應該586蚊個陣做買入點比較好,宜家入已經遲左?
It is never too late to get on a trend
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞