玩咗幾年期貨買賣 同大家分享下少少睇法

1001 回覆
164 Like 29 Dislike
如果做Swing trade, 唔加張option 做protection 個心唔安樂。
fx 期貨我唔識玩,想請教下,係點樣玩架?
一個單位multipler 係幾多?
你意思係期貨可以更有效分散風險
但例如貴金屬入面果啲都係同一市場黎
股票都有分好多唔同板塊,就好似期貨有貴金屬、能源、食品一樣。你覺得股票郁既時候都係唔同板塊同一方向郁?
其實我係唔了解點解需要買賣期貨,不過個個人熟悉同鐘意玩既野都唔同既
我唔做swing trade
區間內唔做 突破先買賣
每個貨幣唔同
Yen係12500000
歐元係100000
披索係500000
點玩其實都係咁玩 睇升買升 睇跌就沽
我唔識fx 期貨,佢地究竟係點結算? 經CME?
止咩蝕 一陣又比人bin你c
係連登最忌止蝕
當然分散風險係指唔同期貨市場類別
黃金同銀關聯高 買一張黃金期貨一張銀期貨 其實同買兩張黃金期貨差唔多
但係黃金同黃豆嘅關聯就低好多 甚至可以話冇關係
股票係有唔同版塊 但係牛熊市出現嘅時候 所有股票價格走勢都係同向 只係有強弱之分

「熟悉」同「安全感」一樣 都係假嘅
既然價值係形而上我地唔去理會
我地就只需要睇價格就得
任何資產/商品價格圖 cover咗個名 佢地都係一樣樣
本金要好大喎
玩期貨唔止蝕 十億身家都唔夠輸
Settlement一定係cash
唔係個個貨幣都係CME 美元係ICE
不過呢d唔重要
最低消費兩張期都唔算好大
計埋滑價交易費
其實有幾多肉食
你係熟期貨咪專心講期貨囉

期貨一定有止蝕

但大型科技股長揸係另一套玩法 另一個世界

唔好兩樣野去比較可能好D

好似 700 呢d 真係strong hold 先賺最多
所有買賣,唔你用咩方法策略。

1. 風險與回報比例
2. 勝率
3. 注碼

就係你要maintain 既野。止蝕只係風險回報既其中1 part。
我都買基本面好既股
股市好就長揸
勢頭唔對就會放哂佢先
賺少/輸少好過輸多
我認為Tech股又好 舊經濟股又好 同期貨一樣 都係要止蝕
AMZN係1999年4月由$95跌到2001年10月嘅$7.2
計埋拆股個換算率 個股價要到2008年先返到家鄉
與其Strong Hold 9年打個和 不如止蝕搵其他交易機會
的確用一個「賽局」嘅思維模式去睇交易
係管理上係比較好
你的其他交易機會 回報高於一直持有AMZN 至今天?
有冇用開咩軟件trade?
數據化AMZN回報
由1999年升到2020年大約係每回報18%
都已經係唔錯嘅成績
如果考慮埋槓桿 又或者帳戶損耗呢d因素
可能其他嘅交易機會都同樣唔錯
AMZN回報個假設有個前提 就係要捱9年輸錢
正常人投資/投機嘅時間我估大約~30年 差唔多接近1/3時間都輸緊錢 心理上捱得過都係一件難事
IB個交易系統啫
我唔做daytrade 對硬件軟件嘅要求都好低
巴打, 好唔好玩無用嫁, 好玩但蝕錢咁你係消費去娛樂緊
最緊要係賺到錢呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞