玩咗幾年期貨買賣 同大家分享下少少睇法

1001 回覆
164 Like 29 Dislike
其實當年 Microsoft 都已經係有晒堅固營利模式,但你可以睇返2000年左右msft 42蚊,計埋息個d,要等14年後可以返家鄉,試過你又等唔等到?
用黎參考但唔係100%信晒,例如rsi去到90以上,個一刻跌既機會率係大過升既
如果要做交易 就唔係單睇升跌機率
要考慮埋預計跌幅有幾多 跌完再升又升幾多
買賣股票/期貨同賭錢唔同
賭有固定賠率 買賣股票/期貨冇
所以唔可以單單諗 下一刻升定跌 仲有其他考慮
我想問你會係邊到睇期指結算價?
期指有冇啲買入賣出法方法教下

買入 成日去到啲支持阻力位又唔知佢突破定反彈
買岩邊又成日早賣出 賺唔哂個波幅
有咩唔同,2008有幾多股票可以升
要睇你個trading timeframe係幾大
Timeframe愈細 阻力支持嘅參考價值就愈細
賺唔晒波幅係正常 因為無人可以準確預測頂底
每個波幅食到一半應該要心滿意足
Hkex有得睇
香港可能得
美國一年內放要交25-45% income tax
相反hold住一年後放既capital gain tax係15-25%
記得今年3月有一日成個市得5隻股票係綠色
呢點重要,點預測升跌幅有幾多?

期貨要有方向至賺錢,如果期權,有大概率唔升或唔跌已經可以落注。
冇得預測
交易遊戲得一件事係可知可控
就係我地嘅投降位 即係每個交易倉位嘅止蝕
蝕幾多由交易者決定 賺幾多由市場走勢決定
最簡單 睇下匯豐 夠大藍籌啦掛 8x一路碌到28
咩都要止蝕
風來了,豬也曉風
水退時,
你個username
好難俾意見你喎
呢個真 今個星期玩 mnq
玩完+1 贏就贏少少,反手之後就輸多多
損曬手咁
Nq未有大勢出
再觀察下先
我自己就好少止蝕,只會控制注碼。
每次買正股最多都係買買股票嘅錢嘅1/8

就算跌到0,我都係輸1/8,期間可能其他股票賺,兼且有收入,黎減少蝕比例

當然期間可能見到有股票比呢隻更加值搏,又無多餘錢,就轉碼。

8%止蝕,輸多幾次,其實都一樣會輸破產
顧巴依家仲係未只用兩三條MA線做交易?
而家MA都唔用
單睇價格突破
有唔同,呢d叫唔識止賺。
認同
基本面好係自己睇法,但係市場面前根本不值一提
市場係永遠正確,止蝕係承認錯誤,俾自己機會翻身
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞