玩咗幾年期貨買賣 同大家分享下少少睇法

1001 回覆
164 Like 29 Dislike
坦誠面對自己 都係交易成功嘅重要因素
當然 做教主收學費都夠和味 唔洗再做trade
自己炒,帶住人炒,教人炒,係三回事。
帶人炒,啲人可能係買貼士,錯少少就呱呱叫。
教人炒,老實講多數想要貼士,可能學啲唔學啲,有幾多人有毅力誠意自己做trade?
教學同自己trade唔同,教學要學brian, cfu, 有gimmick, 要marketing, 有啲嘢聽,但預咗好多haters
brian, cfu
教都係教基本嘢,書本理論同部分經驗,做trade真係好個人,臨場走唔走,博唔博,好睇經驗,見過08海嘯又唔同,97金融風暴又唔同。
係呀 我自己做嘅交易決定 係建基於交易系統
但係交易系統嘅建立 係用個人化經驗得出黎
我試過教身邊嘅人炒 佢初時話會聽晒我講
但係好快佢有自己意見 又問我點解呢樣唔做得個樣唔掂得
我炒咗幾年有好多經驗唔係好兩句講得明
所以海龜交易員當年嘅要求係死跟個系統。
但正如好多師兄講,你性格鍾意個個月執啲,就忍唔到一年至兩三次大賺。都係配合自己先覺得好用。
呢排有幾個市場都想爆想爆咁
連登仲有冇人玩期貨討論下?
睇落似跌不過仲升緊坐艇中238入左
恒指我睇都係弱 不過反彈都邊真係估唔到
成日都覺得應該過唔到240 ,結果今早跌一跌238仲諗緊係時候,點撚知直線彈上241
玩期貨真係好睇心理最近都無左幾k

就係買跌
阻力唔係一條線 係一個區域
如果你畫圖嘅 應該用粗身marker畫 唔好用原子筆畫
240-245係4月至今嘅密集區 呢個位嘅阻力係大嘅
就咁睇240呢個整數位會比較片面
銀點睇? 24.4hold緊 琴晚訓唔到
我睇淡 拾級而下
呢半個月區間頂25底22
呢排或者會繼續區間上落
因為我買plus500 嘅白銀
負緊十皮
唔知上唔上得返24.4 唔想亂咁斬
唔知位巴打買期貨定etf啦
但係而家loss~usd4500 per contract
如果咁都未過止蝕位 我諗巴打個倉都成usd$500k
因為我唔會risk多過本金1%
你最多可以承受輸幾多錢?
1-2皮
係咪上唔返了?
我睇弱勢 區間上落
你24.4接近區間頂部 如果繼續上落波幅唔係冇機會上返去 但係你而家要注意嘅係下檔風險 你冇得用區間底做止蝕 照計如果落到區間底你會輸20個

有冇人跟小麥
IB
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞