玩咗幾年期貨買賣 同大家分享下少少睇法

1001 回覆
164 Like 29 Dislike
免費問診到時都會俾人當神棍,只要「誤診」一次就會即刻俾人批鬥

你咁勇,呢啲嘢唔知摸幾耐至摸到喎
留名
慢慢離,財不入急門

本身計過可以捱五至七年同埋有後路先咁勇
巴打 投資/投機唔係穩賺
如果咁容易做到長期賺錢 唔會有人打工
你而家冇咗收入 每一分錢都好緊要
如果真係想玩 應該只拎儲蓄嘅5分1 甚至10分1去玩算
我走ge原因唔係因為想投資/機當飯食,而家對我本身返果行冇哂熱情同興趣,咁不如早走早著好過遲下出錯殺左人搞到牌都冇又要坐監(醫療行業,醫生之下,護士之上(?))

我而家係用緊本金10份1去試,之後慢慢去adjust position sizing
做pharm定allied health?
Btw你玩緊股票定期貨先?
呢排美股既市差,都難有動作
等個市定o的,再分注入市,例如預入一隻股佔15%倉位,分3注入,可以係同日或分2/3日

期貨市場除左睇股市方向,仲有咩幫助?
Pharm
本身玩開股票同期權, 之前有試過期貨但果時乜都唔識同冇空閒時間所以好快止蝕離場
而家空閒返, 有機會俾我慢慢去探索期貨ge世界。用喺期貨ge錢全部都係股同option 果邊啲profit離, 務求做到唔傷到個本
如果有閑錢嘅係可以投機下
用贏返嚟嘅錢玩落都無咁大壓力
Btw期貨市場好多款 睇下你想玩咩
如果只係捉中期浪就冇所謂。而家我如果睇好一隻股,想長線低位儲,嗰三四注隨時幾個月都未入晒,入咗兩注稍高,第三注等咗半年,都未等到。
冇錯, 我係已經有哂plan b 同c 先會去裸辭, 大不了咪返英國買幾層樓放租, 加上果面都有牌可以做返本行

摸唔到呢個情況有諗過, 最壞情況會再次認輸離開期貨市場, 唔會死磨爛磨搞到唔見哂啲錢。而家用緊部份股同option ge profit去試, 輸到冇哂撥左出離ge profit就會離場

你對好系統ge見解同我差唔多, 但係事實上係好難做到。做到ge只可以跟住自己建立左ge哲學同系統去玩, 務求做到有profit之餘唔會壓力爆煲
建立一個系統唔係短期做到
建立一個系統嘅過程 其實係建立一套價值觀嘅過程
當中我地睇下書 學下人地嘅 但係又唔可以照抄
因為每個人有自己嘅性格特徵 所以個交易系統要符合自己先可以長用
當然仲有測試 反思 修正 再測試 呢個過程
如果你本身玩開有套方法嘅 可以試下用係期貨市場上嘅
不過我唔知你點玩開 唔知適唔適合
你有興趣可以係度分享吓
Risk Management真係好重要
系統要長期建立同埋時不時要review & update

當中最難同最用時間係去搵一個適合自己同時又合邏輯ge objective, 當中要做self assessment我諗冇乜邊個會真係會認真去正視自己性格

搵到objective之後就會探索適合自己ge 投資/投機概念, 同埋用咩方法去玩

俾你咁問, 發覺要將自己個系統用文字離形容都幾食腦下
本身玩股果套方法如果好簡單咁講就係:
1) 做好止蝕, 恆量自己風險之後先好入場
2) 細注入場, 只向上溝不向下溝
3) 我多數跟trend 做, 所以follow the trend, let the profit run

當然講易過做
基本上你講嘅1-3點已經係交易嘅精髓
當然學你咁講 做唔做到係另一回事
虎巴好有見解
都係玩開期貨?定係玩其他?
Lm
坐住左Tesla 470 call
Tesla 現價位係 425
買入call價係49.7
依家張call 係14.2
10月16到期
Delta 係0.318
Theta 係-0.789

認真問,依家咁近係唔係應該放左佢
我有咩因素要考慮?
要走啦,縮緊vol再升都係蝕
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞