玩咗幾年期貨買賣 同大家分享下少少睇法

1001 回覆
164 Like 29 Dislike
https://youtu.be/aGBnOh35Vd0

出咗新片講下我嘅實際操作
Like左

多謝佛心樓主真係出左實戰PO。

新仔唔係好明樓主銅既操作...我睇返樓主當日既操作係係突破2.6阻力位附近建倉。但係個幾日每枝燭單日既波幅(除左6月22日),幾乎每日都會打到樓主個止蝕位。(400美止蝕相等於買入點0.1蚊)

其實依種1%止蝕追唔到ATR既情況係唔係應該唔好玩比較好?小本撚係阻力區附近既地方要點樣建倉避開依種正常波幅?

如果我每次400止蝕既話我個日咪有機會每幾分鐘止蝕一次,又每幾分鐘到阻力位又再買咁?會唔會Death by a thousand cuts...
btw 小麥好似又有加注位@616
我第一注入場之後一直將個止蝕放係2.584
並唔係用日線圖嘅收市價之下嘅400美金
直到市場升到2.7 我買入第二注
我持倉平均價去到2.65 我先將止蝕位上移到打和點
之後週線圖第一支陰燭出 再set止蝕做2.84
留個靚名一陣返工搭車睇
多謝支持
修正 再突破 係加注訊號
不過我重倉咗豬肉 小麥唔加啦
顧師兄,早晨
呢幾日我都不斷睇YouTube 睇書去學野。
留個名痾完屎轉頭返黎睇下先
拎一半出黎輸先? 我聽完呢一句屎都唔敢痾啦
你唔可以期望自己一蚊都唔會輸
投機有好多野都係從錯誤中學習
而輸錢更加可以令我地更刻骨銘心咁記住
1. 順勢而為
2. 風險管理
我仲記得架。
但我要做好功課先落場砌,本金唔大同儲本金速度都好慢,所以如果要一開始輸多一半,我怕最後又鬥氣又back to zero.
學下控制好情緒同心理因素都係一門學問
想問下巴打
你覺得有咩商品期貸易炒/有周期性
同埋可唔可以分享下你套交易策略
交易期貨考慮周期性已經墮入基本分析嘅思維模式
一般理解商品嘅周期性源於佢地嘅基本面

例如農產品周期性係受制於氣候情況播種收割期等等
但係呢d基本因素係不可預測
單係氣候同國與國之間嘅貿易政策
正常人就無辦法分析到

我2019年8/9月嘅時候做淡過牛肉期貨 當時去過d外國期貨論壇睇下其他人傾期貨 俾我見到有個好有趣嘅post 成個post都係牛肉期貨好友圍爐 有一個user做好嘅原因係 秋天已經到 美國人開始bbq 所以牛肉價格會升

但係日日牛肉價就創新低 最後我每張合約賺咗$4000美金 而班圍爐傻仔就日日係度叫春同補倉

趨勢交易就係要思維上要拋棄了解周期性 而去擁抱市場嘅單邊大趨勢 咁先會賺到大錢 我唔會交易係range內嘅走勢

至於有咩商品易炒呢 其實冇乜邊個市場係容易炒

最緊要set止蝕
交易好講紀律 講自我控制
睇你掂唔掂啦
開始BBQ
咁你趨勢交易既入市位用咩方法入..可唔可以簡單分享下
咁就要睇我地上一條短片啦
https://youtu.be/0da7rFzI8B8

Btw記得like我地嘅facebook
Subscribe我地youtube channel

https://zh-hk.facebook.com/halfspeculator/?ref=page_internal

仲有將我地介紹俾你嘅親戚朋友識
我知道我而家買tsla nio,然後擺十年 應該回報好好 但係我就係太急 有錢賺就走左先
投資既野冇話一定既,話唔定執左粒呢...who knows
顧師兄,想問技術層面上有咩書本岩新手睇?
如果單純係趨勢交易 你識幾樣就夠
1. 支持/阻力/趨勢線
2. 移動平均線
3. average true range (ATR) 真實平均區間

如果你想鑽研技術分析(但我唔建議
你可以睇林瑞芬嘅《技術分析攻略》
成本書差齊晒所有常用嘅技術分析工具
而我覺得係無乜用嘅
以上分析都合適於用係期權期指上?
竟然無乜用?
你咁諗好危險
今日嘅star 聽日可以變trash
Google下2000年全球50大企業
我講5隻出黎 股價係20年後都係冇變 甚至跌咗
Hsbc
General Electric
Pfizer
Sony
BNP

你睇FAANG呢20年黎大贏大升 其實係中咗survivalship bias
趨勢交易係追隨市場
技術分析係預測市場
兩者水火不容
趨勢交易姐係你所講既順勢而為?
如果兩者同時使用,其實會唔會制造矛盾從而影響判斷、錯失入市既好市機?
Trend Following 即係 follow the trend (廢話
趨勢交易 順勢操作 順勢而為 名黎啫 都係同一樣野
概念就係等市場趨勢發展之後跳上車 趨勢轉向就跳船

技術分析工具可以分兩類
Leading indicator 領先指標
Lagging indicator 滯後指標

Trend Follower會用滯後指標(主要係移動平均線)去幫手觀察市場
但係一定唔會用領先指標去估計市場嘅走勢轉向嘅時間 即係唔會估頂底
成個趨勢交易系統 技術分析工具係佔好少比率
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞