玩咗幾年期貨買賣 同大家分享下少少睇法

1001 回覆
164 Like 29 Dislike
其實通常大家(新手果陣)會儲幾多本先上戰場
假設我有10萬本,一年內好把炮咁有10%return p.a. ,一個月先賺得800蚊, 感覺出少幾次街都可以'賺'番返黎,有無需要放10萬去投資/機(更何況要有10%return係好q難),放係銀行仲衰,出街食飯嗌少幾次凍飲就=銀行利率,啲錢唔投資又唔知放係邊好
Sorry巴打 見你開post問過學生貸款
我俾個建議你 唔好借錢投機 投機唔係穩賺
我都唔會俾買賣建議你啦
咁要睇下你呢10萬係儲咗幾耐啦
同埋你成個儲蓄有幾大份
我初頭玩股票都係10萬起手 當時我有50萬儲蓄
另外10萬只係佔我3個月人工
我計完覺得10萬輸得起 我就拎黎玩
你都可以參考下
唔夠本可以apply funding 去trade ,一開始攞50k 至100k usd 做 head start,google 吓好多公司做哩樣嘢,類似prop trading,甚至你可以搵 private investor 叫佢fund 你。不過你要證明倒比人睇你嘅實力,一年10% return 應該唔得,一般require 5%- 10% return per month with limited max DD。
我都想搵天使投資人
咁你慳10%,再投資咪十幾%囉。
10萬係唔覺有啲乜,到投入幾十萬,升三成有十萬,就覺得爽喇
你啲片偏細聲,要錄番大聲啲
少番d文字好d...有少少覺得照ppt讀
多謝巴打意見
等我諗下點樣改善下先
唔係好識做KOL
其實我用RSI 加 day moving average 入市出市係唔錯,就算用5,15分鐘圖做短炒都唔差
投資請帶腦. 用腦分析下就知你買既股票係咪匯豐. 最簡單買NQ已經升到傻. 淨係識拎匯豐, 利豐, 823, 內銀做例子去否定人, 你一世都唔會進步.
我覺得冇得咁計10%. 由你落場果一刻, 冇人估到你賺幾多離場. 我上年11月唔夠4萬本金買左一隻美股. 宜家已經升左5倍, 然後唔洗理佢, 因為只要業績冇問題, 我冇必要賣. 宜家, 我開始不斷買下一次美股. 諗住相同方法, buy the tip, 買幾萬落去等股票慢慢成長.
利申: 格sir 投資法.
用統計學思維去諗 一次買賣成功唔可以代表我地用緊嘅方法係成功 sample size太細
睇第三點,是否應該放棄,不作無謂猜想?十分一機會而已
人地講兩句就動搖 點做到成功嘅投資者/投機者呀
唔係呀。我睇過統計,真係一人贏九人輸,即係多數人做嚟嘥氣。
咁點知自己最終會成功?
除非輸嘅都係新人,好似其他行業,留低只係小數,多數被淘汰。咁就日日有新人輸俾舊人。
係唔會知最終會唔會成功
咁係咪因為唔係100% sure win就唔玩呢?
岩. 如果炒股係搵到錢, 誠哥一早賣長實 (連埋生意賣)去炒股啦.
我相信buy the dip 同上市公司逢低回購一樣, 不斷買同做TA, 儲優質股先係最好方法.
短炒班人, 賺錢係應該. 打份parttime 做8小時野, 都有1K執啦. 如果短炒花費既時間都執唔到做parttime/freelance既錢, 其實係浪費緊時間. 仲未計輸錢果班. 等同貼錢貼時間.

由其是本金細, 分散買愈多股票, 管理股市倉既時間只會愈多. 相比集中持有玩TA既人浪費更多時間.
每人一得24小時. 時間唔係無限, 拎哂D時間(一日13小時)黎炒股, 人生仲得返D咩呢?
又唔可以咁講嘅

識做生意嘅人 唔代表識炒股
每個人嘅優點專長都唔同嘛

儲優質股係得 問題係點判斷佢係優質股 一判錯就玩完

短炒賺錢都係講天份同能力 炒股唔係一件容易嘅事 亦都唔係一分耕耘一蚊收穫

如果花太多時間落管理交易 可能係你個管理方法太複雜
我係fb同連登都講交易講咗兩年
兩邊都唔係太多人睇
之前出埋youtube同patreon反應都係麻麻
想係連登出位 點都要教主/標題黨先得
trader可以好坦然面對cut loss 但係教主唔可以
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞