玩咗幾年期貨買賣 同大家分享下少少睇法

1001 回覆
164 Like 29 Dislike
https://youtu.be/QN1fgCEADaE
俾新手 成30分鐘 長長地 得閒睇下
追沽金?三月新低
仲有十年美債 ,破3月低,差小小破半年低,你會而家入,定守紀律等破埋半年
金等1850
債等137 5月尾6月頭個下急跌抽升就係137
破咗137先安心d
thx 琴晚沽左金穿左1850 但好快彈返上1859止左
市況上下波動係咁
止蝕保命 確保大趨勢黎嘅時候有得落場
揸舢舨
師兄有啲年紀
我唔係好老咋喎
樓主,見你Facebook 沽咗納指,想問吓甚麼位沽?同埋美國未開市前,通常做唔做交易?還是等美股開市先做?
我亞洲時段沽 瞓醒睇到尋晚個市咁奇怪
令到心入面有個諗法想沽佢
成個thinking process就好似fb咁講
望落似三重頂 加上單日轉向高開低走

計過數定個止蝕就入
想請教一下,今次點定止蝕位?如果定昨日高價12300昨止蝕,同現在距離11730 ,差唔多600 點,每點20,大約12000 美金,好似太多風險太大。如果我只願意承擔$1000,升50 點止蝕,好似太容易hit 到
買mini contract
一點$2usd
謝樓主,剛剛找左mini 個code , 沽咗一張
你唔洗下下買大contract
好似黃金咁
1000usd止蝕 你買一張大contract得10點可以守
買一張細contract防守位可以變到100點

唔好諗買得大贏得大
贏嘅前提係個市場及動嘅時候你仲係車上面
都未開車就震走咗 到頭來都係無用
唔知道原來有細合约,我成日以為e-mini,已經代表細合約。
墨西哥披索走勢幾勁,買唔買?
你留意下會唔會開得太多倉
Btw peso升主要係美元弱
外匯市場仲有d強過peso
好似new zealand dollar 一年高
想問吓納指點睇?
小麥如果跌穿$587 會唔會沽?
粟米好強,會唔會買?

可能我理解能力低
Call
行使價>現價=otm
你張call option可以$228買股票
但係現價$220咋喎
你張option冇intrinsic value 所以咪otm囉
小麥距離做淡仍好遠
3月低位起碼跌破500先諗

粟米回咗
睇黃豆 而家未見到撞得上1200 唔知會唔會已見頂

NQ觀望
黃豆 1200 18 年高位,我昨晚忍唔住$1145 平咗一張黃豆。剩返一張等多陣。

另外,想請教一下 早幾日我在ib set 咗 NQ 在 11750 止損保護,但在盤前交易時段好似唔執行,一到開市時段就成交咗。想問吓止損保護是否只在開市時段? 半小時後升到11800 再沽返一張。
\/ 岩先發現自己睇錯
唔好意思
你要set埋「常規交易時間以外」
如果冇set到 個盤只會係美股交易時段執行
亞洲時段歐洲時段都唔會activate
謝指教
拖咗一星期
找數時間到啦
https://youtu.be/fXjiYaZ9YgM
講risk management嘅concept
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞