玩咗幾年期貨買賣 同大家分享下少少睇法

1001 回覆
164 Like 29 Dislike
銅好似好強,想問吓做期貨通常在美國做多?銅好似倫敦都有,是不是因為成交唔多而唔在倫敦做?
LME個volume都幾低
通常都係玩美國CME
上海期貨交易所都有銅玩
你玩唔玩?
美國金融的確最強💪
london有樣嘢叻,匯市叻
顧巴,做唔做銅好?
3.2關鍵位 可試
Set止蝕
3.24 一買完,3.23 再加,直跌到落3.2 。期貨真係難玩。我真係想自己高追是否正確。早幾日,3.15 都想買,不過見未突破。今晚一看,見突破就追。一追即跌,不過見未穿3.2 ,要忍。
俾少少意見你
你可以用「止損盤」做買入
Set做3.2一到價會即時幫你市價成交
咁就唔洗自己睇住 好似你而家miss咗3.2
係3.4先買入到 戰略上買入係無錯
但係戰術上 你買入嘅點防守力好低
以下係定止損盤做買入嘅例子 仲可以同步定埋止蝕

另外 唔好向下溝貨
謝指點!想問點解不是set 觸及市價盤做買入。
覺得粟米好強。應該咁講我覺得大部份商品走勢都非常強勢。

我之前都以為係觸發盤
Set完買唔到 之後打過去IB客戶服務問
原來「止損盤」先係到價買入/賣出
止損盤係有倉位嘅時候可以幫我地到價止蝕
空倉嘅時候就可以幫我地到價開倉
整咗條片講下TA
https://youtu.be/pwXXpE70lME
睇唔到條片
Sorry唔記得public
而家應該ok
想問下如果遇到假突破係止損等下次突破定係做反手沽 同埋買突破點樣睇賠率,係睇假設突破後上面有幾多壓力位再決定做唔做?

用呢個走勢做例子
橫盤咗半年 黎到上方阻力突破咗
追入做好 如果最後回調返入框框內
都係平好倉 唔會追淡倉
要開淡倉 除非個走勢跌穿半年低位 即係下框邊

係區間入面做任何交易都係容易被洗走
區間入面走勢比較random
突破之後趨勢會比較單向

賠率可以睇週線圖拉個一年高兩年高三年高睇下
不過到呢d位置我唔會主動離場
而係主要阻力下方位置定一個離場位

如果係主要阻力位調整完再爆上就fat fat
咁大豆來緊主要阻力位在$1200,會否在$119x 主動離埸。

我發覺大豆一隻保全家,其他唔係止蝕咗,或者微蝕中🤦‍♂️
咁係正常
交易就係一個救全家
所以我成日掛口邊 止蝕好緊要

你之前大豆有一張合約預先離場
係犯咗「估頂」呢個錯誤
唔好再嘗試估頂啦
$1200係主要阻力位 如果市場升到$1200
我會放個離場位係$1160-1170附近

唔好估頂
估頂=止賺=嫌錢多=on9
真,好彩之前入咗2 張,冇想過1 張都咁fat fat ,2 張就真係賺到傻。咁通常呢刻會否set 高止蝕位?大約定甚麽位置?

銅昨晚開市$3.19 止蝕咗,金屬期貨非常波動。好難玩。震走咗,想緊如果再升穿$3.26,唔知追唔追?

納指都好波動,好彩每點$2,先忍到。
前一個調整係113X 呢個位置定止蝕係合適嘅

買唔買返銅就睇你成個交易組合倉位係幾多

曝露風險有幾大
好多豆都好強,繼大豆,豆油後,豆粕都準備突破
玩左8年期貨
咁要叫聲師兄
呢排睇緊咩市場呀巴打
呢幾日農產品都癲
豆粕穿$400 又追。不過成交好似少過大豆和豆油好多,係唔係比較冷門巿場?
你揸住大豆就坐實 相關性高嘅市場唔好狂買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞