玩咗幾年期貨買賣 同大家分享下少少睇法

1001 回覆
164 Like 29 Dislike
多謝巴打幫手推post
Btw我已簽啦
德國聯署 未簽嘅快入
會唔會當左賺蝕只係數字
麻木左
然後體會唔到當中嘅價值
如果做trade,賺差價就係價值。

如果用股東買好股,長線收益係價值。

但兩者冇衝突
所以要拎d錢出黎洗下 感受下d錢
呢本未看過,只在每次輸得多時就重看《金融怪傑》,近來因為看見你寫小麥先學炒小麥期貨和期權。想請教下小麥十月和十一月期權,如果short put 不幸接貨,是否接小麥十二月期貨?

但見IB 十月期權 顯示 標的物是十一月期貨。但上CME 唔見有小麥十一月期貨,謝指教。
標示係NOV 但係接貨嘅其實係接12月
我唔買賣期貨期權 因為我玩中長期 時間因素唔可以預得咁準
另外我認為做naked short太不智
我地唔係農夫 又唔係農產品買方 接貨出貨都唔係我地嘅範疇
多謝支持
巴打 上返區間頂有冇走到/減磅?
豬肉下方有支持,睇個勢好有機會破67,密切留意中

今晚set 價67蚊入模擬倉先
巴打你個模擬倉玩咗幾耐?
上次入小麥到宜家
你有心想玩期貨?
模擬倉其實無乜用
咁叫柒,咁我仲柒過你個fd
其實我都覺得冇乜用,用真錢差好遠

不過始終未玩過唔係好熟,想完全知道哂d基本野同風險先入場用真錢玩。主力暫時都係炒股先。

期待樓主既實戰影片
師兄可小注玩下先,玩模擬倉係唔會學到野,心理質素訓練對玩期貨極其重要
冇話柒定型嘅
賺錢咪開心囉
賺唔到錢賺到經驗都係一件好事
同意要落場 唔係真錢就唔會動心
唔動心就磨練唔到自己
好可悲嘅係。輸咗好多真錢之後再用小錢模擬,會連小錢都好大感覺,因為小錢再輸會覺得真係絕望,繼續証實自己唔掂,小錢再贏會覺得真係有希望,終於搵到方法
我會建議新手一開始 拎本金嘅一半出黎輸先
例如有10萬閑錢想投機 就先拎5萬出黎玩
另外五萬拎去做半年定期 強迫自己半年內拎唔到出黎
之後就用五萬試玩下 一路實戰一路從中學習
今日美股個倉同watchlist全紅但係期貨幾乎冇影響。

多謝咁多位巴打指導,小弟今個weekend研究研究下,下星期做大家戰友。
期貨交易先係真正嘅Market diversification
無論你咩股票都好 股票就係股票
買唔同股票板塊=分散投資 呢句說話害死人
股票之間correlation coefficient係勁高
非常同意,讀書個陣時仲以為買唔到種類股票係分散風險。但實際操作覺得大家都有同一個影響好大既systematic risk,即係大市走向。真正要diversify係要玩完全唔關事既市場。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞