玩咗幾年期貨買賣 同大家分享下少少睇法

1001 回覆
164 Like 29 Dislike
1. 價格裂口跌穿 例如一開市已經報$97

2. $98個價位唔夠買家承接 可能有部分要$97.5先成交到

Btw止蝕請用市價盤
全中
如果全部都做唔到98止蝕位(咁有d係98,97.5,97,96),咁洗唔洗再幾止蝕位再提高小小?
咁又唔需要

第1個情況係有機會發生 不過機率係細嘅
即使發生都冇乜野可以做到 都係照市價掉貨

第2個情況都少會發生
只要我地玩嘅市場係流動性足夠
一個老散嘅持倉唔會唔夠人接貨嘅
明白晒 顧師兄 多謝晒
顧師兄,
工欲善其事必先利其器,想問你做所有交易都係靠一部手機搞掂定係會好似YouTube day traders 咁,幾個大螢幕monitor 個市咁?
成日monitor個市新仔覺得反而有反效果。好容易panic sell/ FOMO...
新仔宜家試緊掛機mode,set哂價就唔理佢,每日盡量少睇,打到止蝕有notification就睇一睇...調整策略+review。

btw 樓主點樣睇天然氣?最近好似突破左
Daytrade可能就係要幾個mon
我識嘅daytrader最少兩個mon
一個mon用黎搵輪 一個mon用黎炒輪
不過都係閑聊吹水聽返黎 我冇乜興趣daytrade
所以聽完就算

我自己用IB個app就搞掂
每星期睇下個走勢 set個買入價止蝕價
咁就搞掂
心態正確

Btw天然氣11月期貨就到期
轉睇12月 3.4先係關鍵位
我2.85put左佢到而家,....

巴打你睇路 如果破一年高好大機會棍上
岩岩升到3.05走左一半 而家即刻3.005, 黑到呢
止蝕不問價 再爆上就gg啦
看左好耐,顧巴果然有一手,至少唔系吹水有實戰。

Momentum 係好重要,如果無momentum, 即係整體static而不是dynamic, 無fluctuation, 很難贏錢
顧師兄,想問一開始玩options 同 futures 既時候有無好似一般新手咁樣去鑽研技術分析,最終都係不敵市場而覺得技術分柝都係賭仔所講睇路數,路岩就當自己分析好,路錯就話個市變質?

岩岩得閒睇左你幾段影片,顧師兄點解你會咁有心教我地?
同埋你會唔會教晒你十成功力比大家?
價格波動就係收益來源

Btw多謝支持
初初玩股票有研究技術分析
有緣下睇咗一本書 之前都提過 叫Adam Theory of Market
作者叫Welles Wilder 係技術分析界權威
諷刺地佢係書入面叫人唔好信技術分析
之後我就冇研究啦

其實個facebook page唔係我嘅 係我一個好朋友整
佢好鍾意投機 亦都放好多心機落去研究投機
佢有個理想係做KOL教人投機
不過佢離開咗 我而家幫手營運 繼承佢嘅意志
個page admin係有三個人 仲有另一個都唔係香港
係我出現得比較多

我嘅功力係輸錢學返黎 如果你唔洗輸錢又學到野
你賺咗雙倍收益啦
本書其實係咪必讀?
其實知識上我識price action 顧巴d片講既野我都知
但係執行落來就都係會周旋係恐懼同慾望入面
好多時候都係睇岩trend 但因為做唔到第一個入場/最靚價果個而選擇唔入
錯失好多好機會
睇過關鍵買賣點
岩岩睇完trading in the zone
依家睇緊how to trade in stocks

驚睇落去得個理論冇執行力
玩左大半年期 仲係交緊學費 但已經少左好多big loss 都開始左做交易筆記
本書內容主要係講「呀媽係女人」
不過正正係咁簡單 好多人會輕視
法則本身係簡單不複雜
執行上會變到困難不容易

如果要形象化交易 大家可以理解為玩家食女
中出即飛 爽完就算 放空情感 隨時抽身
執行力先係最緊要...

始終書個d example都已經有哂答案。但係trading係 real time,成日買完返睇番d買入點先發現完全唔掂
好開心
Youtube有100個subscribe
其中有一個係本人~~~~~~~~

顧師兄咁你有無玩過所謂不公平既投資(牛熊)呢?岩先睇左個post 二十歲炒牛熊證輸左4萬。
我心入邊當然屌緊佢,輸左4萬牙痛咁聲 haha
但係如果做好風險管理即使極高風險既投資工具都可以避免輸身家啦。

牛熊係咪姐係賭大細?我用double 大法加上止蝕大法 有無得諗? (純討論,我無興趣玩牛熊,但想知點樣可以輸咁多贏咁多)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞