玩咗幾年期貨買賣 同大家分享下少少睇法

1001 回覆
164 Like 29 Dislike
股海巴
我講個堆資訊尻up出黎
我買賣唔睇基本因素
好似尋日買小麥咁 我唔會研究小麥產量天氣預測農業報告
我乜都唔會睇 只會睇價格

其實每個市場本質都一樣 就係價格波動
但係本金小就唔好玩價格波動太勁嘅市場
例如貴金屬同能源市場
另外避開成交量細嘅市場 如果每日少過1000張成交都唔好考慮
例如木材期貨 橙汁期貨 大米期貨 燕麥期貨
樓主個wheat
想問下有無期貨教學?
同埋你會睇幾多個市場?
Thx thx
如果你本身trade開股票
你會發覺d原則都係大同小異
你要知道多d嘅未必同交易有關 可能係d期貨買賣基本資訊 好似係合約大細 通知日 個d
個wheat都係繼續保持警惕
如果遇到normal reaction再breakout我會加注

睇開嘅市場有34個
我個分類
農產品及食品:14
貴金屬及能源:7
貨幣、國債及指數期貨:13
冇關係 主要係睇你平時trading timeframe係幾長
我想捉中長期趨勢 ~幾個星期幾個月甚至半年
觀察主要趨勢我睇週線月線圖
係睇入場位同加注位先睇日線

4hr圖嘅亞洲時段參考價值唔太大
通常到香港時間黃昏 歐洲佬進場先有d野睇
主要都係等美國開市先會活躍d
因為股票聯動關係強 所以大部分股票走勢都係差唔多
想捉到趨勢 一定要進行多元化市場追蹤
睇左樓主其他youtube片,睇返張小麥既point value。嘩,原來1點已經係50美,都唔知自己玩到咁大添...

新仔平時只係雞碎咁玩(美股都係幾千幾千入) 唔怪之得止蝕咁緊要...

屌咩巴打
唔好嚇我喎
你唔知一張contract幾大就跟我買?
入左模擬倉啫試水溫
止唔止蝕,主要都係睇市場個勢
師兄講出左重點
轉勢一定要有個離場位
小麥有冇黑期睇?
休息時段好驚
你買好大咩 唔好咁緊張先
跟我入而家應該每張contract有1000usd帳面利潤啦喎
而家拖個止蝕位去打和點都得啦
Btw 小麥CFD冇乜人玩 全世界都係玩CME
一開返就跌咗1%
睇黎你唔係好適合做trend follow
你怕嘅不如襯有錢袋離場啦
買咗日日升咩 實會跌下㗎啦
樓主係咪有買埋大豆同豆粕同迷你豆
講左賺緊定蝕緊先開始講啦
豆既走勢好似幾好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞