玩咗幾年期貨買賣 同大家分享下少少睇法

1001 回覆
164 Like 29 Dislike
price action
見上面討論止蝕
其實會輸錢係因為人唔可以預知未來,所以唔會知哩個trade 最後啱定錯。
止蝕係你用比贏錢時候少嘅錢去決定自己啱定錯,即係你究竟bet 緊乜嘢。有bet 就會有win condition,假設你發現價格喺一個support zone 反彈,你個bet 就係今次同樣會反彈,咁只要價格一break through 個support 你就可以判斷自己錯,所以可以放一個tight stop loss 喺support 下面,而唔需要任由價格一路跌。最後只係得兩種情況,穿 / 反彈,而反彈利潤比止蝕大,所以trading 其實就係set 一個有利嘅bet 比自己。
見開始熱鬧宣傳下自己先
https://zh-hk.facebook.com/halfspeculator/?ref=page_internal
我仲有patreon 同youtube
Stockviva都有寫過野 不過個平台要我每個月交12篇
我成日寫好多廢文交數搞到冇心機再繼續係stockviva寫野

有興趣可以睇下喎
期貨交易有句金句
Cut lose Let profit run
都係同樣意思
再講多個會引發第三次世界大戰嘅睇法

基本分析vs技術分析

先講基本分析,基本分析就係將公司分析財務知識...etc轉化成為係市場買賣賺錢嘅知識。但係我認為兩者係無關係。

如果要再形象化咁理解,財金知識就好似性知識咁;而買賣知識就係性技巧。一個性學博士係唔等於佢係床技高手。同樣地分析公司/分析商品價值係唔會令我地係買賣上賺錢。你覺得間公司價值被低估?佢可以一直被市場低估;你覺得而家係泡沫?個泡沫可以谷好耐都唔爆。

凱恩斯話:Markets can stay irrational longer than you can stay solvent. 我諗佢大概都係咁嘅意思
技術分析我都唔係咁信,因為技術工具本身係self-destructive嘅,當技術工具/指標變成公開知識嘅時候就會無用。

舉個例,人人都識RSI70超買30超賣。超買嘅時候就要賣貨走人;超賣嘅時候就要買貨等升。不過70/30呢個參數人人都知,係公開知識。你知人地RSI70會賣,你驚70賣唔切就會69賣咗先;同樣地人地都知你可能會69賣,所以佢又會68賣定先。如此類推,個RSI參考價值就廢咗。基本上大部分技術工具都會有呢個情況出現。
留名
巴打
當初你係點開始入門接觸架?
你意思係接觸股票?定係接觸交易?
定係接觸期貨?
期貨
我係接觸趨勢交易先
因為趨勢交易要捕捉市場趨勢
單一市場(股票)係唔適用
所以我一定要透過期貨交易去實踐我個操作系統
你講嘅趨勢交易係唔係 mark minervini, jesse livermore ,william o'neil 個套stage 2 突破買入?
關於止唔止蝕:
好多年前初學投資,我畫咗幾張圖,如果止咗反彈上,我係蝕咗機會。

如果唔止一路跌唔停,我就血本無歸,冇可能承擔得起。

呢個道理好簡單。

PS. 賣仔勿摸頭,止咗呢隻,再搵其他,往往又搵到好嘢,唔需要喺同一隻上面心理糾纏
mm冇睇過 因為知佢主要玩股票
JL嘅書有睇過 其實佢冇詳情講佢交易系統
William O’neil嘅書都有睇過 不過佢都係主要玩股票
佢CANSLIM個策略我冇用過係股票交易上

如果要講學習對象 我會話係以下呢堆
Stanley Kroll
Ed Seykota
Richard Dennis
Welles Wilder
當然仲有JL
我止蝕完都會繼續跟進睇返有冇落錯車
如果趨勢再次發動我會再跳上車
關於好股怕唔怕座:
如果睇07之前中移動,或者以前嘅Motorola Nokia, 都係好股唔怕座呀,個個都用Nokia。

同一道理,喺廿年前,亞馬遜賣緊書,已經要預知將來嘅互聯網硬體支持更多網上交易,預知移動互聯網興起,預知埋光頭老細會搞雲端大賺。

蘋果出ipod嘅時間 已經預知會出iPhone,iPad,iwatch, Apple TV,睇片服務,自家製劇集。仲預知靈魂人物教主2011年仙遊都唔影響蘋果嘅發展。

netflix 做緊郵寄影碟,要預知佢會搞上網睇片,仲要製作經典神劇一蘿蘿。
關於樓主講價值投資者:

我諗價值投資者會著重公司利潤模式,唔係形而上,係等如學生諗讀乜嘢科,做生意諗生產邊款產品,係做生意角度出發,多過股價幾多。著眼點不同。
啱呀。我想啲人唔好成日埋怨沽咗即升呀咁。
認真投資者見佢風浪過咗,又有前景有動力再上,就再入㗎啦。不過好多人就過唔到個心理關口。
巴打有冇用波浪理論睇圖
留名
但好多股的確rsi高低好有啟示。因為升得多就要跌,10日升9日,遲啲咁咪上火星,現實世界係唔會上火星,因為你上咗大氣層,其他股平咗就有人沽貴買平。
官網去CME ICE
圖表網睇barchart.com
券商都有得睇 耀才官網環球期貨個度有個excel睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞