玩咗幾年期貨買賣 同大家分享下少少睇法

1001 回覆
164 Like 29 Dislike
星期五先出?
而家都可以傾下嘅
Dow Gold 已離場
繼續睇緊yen
農產品入場
好pro!
想買大豆
忍唔住$1100 入咗一張一月大豆
同船
我仲有睇豆油
今晚出片講下
上到$1103 再入多一張,不過未想到那個位止蝕
加注我唔會太密
驚倒跌double loss
屌 個mic有d「baba」聲 壞咗
整唔到片 係度分享
Soybean 突破買入
Soybean Oil同步買入
Yen破96 入場

Dow回升到100天線之上唔可以再做淡友
唔好因為無「執平貨」而傷心
Trend Follow就係要buy high sell higher
Never Catch A Falling Knife!
一開始follow 樓主介紹買小麥,search 埋soybean 和corn code , 覺得三隻大豆走勢最勁,冇想過攪左咁耐,都係大豆最勁。因為有睇開又升穿1100,唔敢唔追。當日未玩過期貨,覺得小麥合約平大豆一半,覺得冇大豆咁大注。
大豆油末睇過,今日見樓主介唔先睇,大豆油都勁,不過我都覺得大豆勁d。冇想過過咗半日,大豆油跑贏咁多。
樓主其實估唔估到,大豆油跑贏大豆?
睇走勢真係睇唔出
大油豆上一個回檔勁過大豆好多
照計應該係弱勢
見未升穿36,唔敢肯定大升勢。不過今日想過跟,見一張合約唔算大,不過近來過市好Chok, 自己又慢,都係睇多陣。
日圓走勢強,又有避險作用,不過我覺得外匯好多時大上大落多,怕又好似墨西哥披索咁。
想問大豆是否歷史上最高位?
大豆歷史高去到1800呀
大豆幾時再加注?
等一個「回調-整理-突破」pattern先再加注
大豆咁高仲有得升?
天氣乾真係咁大影響?
銀 點睇
沒有最高 只有更高

唔係氣象學家同農學專家
答唔到你天氣乾對大豆有咩影響

我只係睇突破位買入
我睇而家仲叫「橫盤」
唔掂
有得睇啦
新mic聲靚
https://youtu.be/-XlXih0GmxY
我以為叫突破左,橫左成個月
一個月太短
我睇嘅區間 通常三個月 甚至半年
得閒出多條片
https://youtu.be/6gN5jlGQxhM
謝樓主,想問吓大豆和大豆油是否存在關聯性,那日我睇好大豆,但見你推介大豆油,我見又唔熟,所以唔敢買大豆油。你又同時買大豆和大豆油是否刻意double 注碼?
兩者有關聯 但係我決定咗double
因為我當時已經清出道指同黃金倉位
我容許自己double
每個人系統唔同嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞