玩咗幾年期貨買賣 同大家分享下少少睇法

1001 回覆
164 Like 29 Dislike
我覺得期貨其實同買股票其實一樣,只係入場費就似係100股拆股前既tesla,所以如果自己既R夠大,其實同玩股票一樣。

如果好似我依d窮撚玩既話,我可能會考慮玩短d timeframe先。
大家唔洗太灰 本細都可以玩期貨
只要注碼控制得好 另外好重要嘅係止蝕
即使反覆走勢 總有搭上趨勢嘅機會
而啲post應該推比新手睇
黃金有mini contract usd50一張
就當你$200 risk per trade
用突破系統玩黃金期貨 1800做突破買入 1796止蝕
係賺錢之前 要輸三次$200 total輸$600

但係賺錢個次 贏咗$18k
贏一次嘅回報夠你連輸90次
但係你用咗不推文回覆

我見而排好似好多人問股票
其實佢哋需要一套方法唔係一堆股票冧巴

我都算係趨勢投資,不過我買股票,無買期貨
一齊加油
心照不宣
個合約價值唔係重點
重點係保證金要求 你個止蝕金額 同市場波幅&止蝕金額嘅比率

加注係另一個topic
我通常會等normal reaction再breakout時加注
每個r一注,應該係海龜教?
我無睇過,但聽過下
海龜策略係每升1/2R加一注
加夠4注就唔再買
海龜有冇書推介?
好似唔睇都應該擺下

我睇呢本
Thx
加22次?
可唔可以分享下
係咁理解
但係你要諗下atr用邊個timeframe去計
期貨日線atr 波幅細嘅都有幾百usd
有d市場可以去到幾千usd per day
1)錢係好難搵,但係好易就輸晒
2)千祈唔好感情用事 唔好鬥氣
3)頭腦要清晰 知道自己既limit
4) 唔好為一粒糖就輸成間廠
5)貪得個貧
呢3萬輸得抵呀
學到咁多野
我當交左個學費 輸左就算啦
唔會話部署點追返,雖然有唔開心
但起碼停左賭
係知識同紀律嘅配合下 沒有賭徒只有交易者
我果三萬係賭輸架、所以我都發覺好白痴好弱智。
你交過幾錢學費?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞