玩咗幾年期貨買賣 同大家分享下少少睇法

1001 回覆
164 Like 29 Dislike
唔記得提跟咗小麥嘅朋友
記得set止蝕 好重要
投機三大守則
1. 止蝕 2. 止蝕 3. 止蝕
如果新手想試邊度學最好 同埋個本一般要幾大?
多謝分享
我set埋個名都有止蝕
另外提醒同志們投資有輸有贏,輸左自己負責,唔好鬧人。
新手應該要明白咗咩係趨勢交易先
全新手 即係從未炒過股 學趨勢交易有優勢
趨勢交易要成功 就要清空晒基本分析同技術分析concept

本金方面 睇你用咩broker啦
有d firm保證金要求低d 手續費就高d
IB就保證金要求高 但係手續費低
我建議起碼要有1萬美金先好玩
巴打有品加有腦
你應該都係一個good trader

我玩左一排,模擬果排易d賺錢

一玩真錢就
模擬冇用 用真錢玩 先見真章
小麥

樓主好勁
唔洗咁快開心住喎
通常呢d阻力位有大量止蝕盤 所以好易觸發一堆盤口升上去
最緊要睇下呢黎呢兩三日 係咪企到再上
咁樣責任好大,睇返股評人講中就還好,講唔中一次俾人鬧到暈,慘過黃心穎。

開咗個頭話邊隻有勢,中間跟嘅人各有主張,有人識走有人加倉,結果不可預計,我覺得壓力太大。
係呀 收埋係好d
不過會冇人入黎睇
師兄想教學係一盤生意,不過我用一般股民眼光睇都唔係容易。好多輿論壓力,師兄要小心部署條路

講下股票反而容易,去到貼市炒好個人化真係要有技術有心態,跟得好足,有一步唔跟已經差天共地。

股評如果係教揸私家車。

做trade就似係教戰鬥機。
一路以嚟開post我比較少講自己倉位
我睇market wizard好多交者人都係咁做
避免為咗保存自己面子 去死hold輸錢倉位
Trend follow系統本身個勝率就好低
主要係靠big trend拉高個win loss ratio
所以好難做到教主次次貼中
如果要教人 都係講system野
係,講咗俾人知不論讚彈都會影響自己,多少會考慮其他人睇法,咁好弊。尤其討論區咁多無聊人。
我想問trend follow冇辦法捉細浪?大浪兩個月長,一年冇幾多次。唔可以捉細浪?最多止蝕近啲,我試緊trend follow,都疑惑緊一隻股行一成就回,我嘅方法冇錢賺,但有冇可能一成嘅浪都捉到?唔計頭尾轉勢,都食到中間?
唔駛講咁多啦
你教價勢派,冇人輸錢邊個贏先?
佢地幾皮野貨仔,止乜撚野蝕丫
但當你1M CASH去RUN, 唔止根本會輸到HIHI, 贏9次輸1次都唔撚得掂
雞仔注冇肉食,大大注又冇數據BACK UP自己
但老老實實有幾多人真係可以1球野去RUN
利申:800K,差少少
今日蝕1%本走左睇清d先今日又跌返
實際操作我會係阻力區下方就沽
如果係真破位 反彈一般唔會上到區間中線
而家呢個位你迫住走 主因你238入個時機唔太好
當然money stop係有必要嘅
市場有好多唔同種類嘅參與者
唔係只有方向性投機人參與
有避險需要都會玩期貨 唔係單睇你輸我贏咁簡單
即使係trader都有唔同種類
Swing trade day trade trend follow

而1萬美金呢個數 係我參考自己經歷
的確唔係經過嚴謹科學實證
Day trade都可以trend follow
最緊要你揀到個timeframe
例如你想捉2星期嘅走勢
你唔睇日線圖你可以睇4小時圖

一切都係用自己做本位出發
想問問樓主如果money stop離支持位有一段距離,我係唔係應該減少倉位大小/槓桿去match個支持位?定係唔理佢照用返個money stop?

e.g. 我9/14 1959追左xauusd 但係支持位~1910 已經係買入點2%多d。193X已經過左我個money stop
如果你個倉位可以調整嘅
應該用倉位大細match返支持位
我平時就照用money stop
震走會係原點再set觸發盤
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞