玩咗幾年期貨買賣 同大家分享下少少睇法

1001 回覆
164 Like 29 Dislike
我都係用返券商嘅交易平台做買賣
有新片推出 多謝大家支持
https://youtu.be/XfSXrNBe3hs

Btw可以like我facebook patreon同youtube channel
我會時不時更新內容 分享下我交易嘅部署

https://www.facebook.com/535598350120424/posts/1254441631569422/?extid=0&d=n

https://www.patreon.com/user?u=31457770
G持
今次個mic大聲d
同埋改咗唔照讀powerpoint
俾下意見
支持 今次真係大聲咗好多
幾時會出交易系統嘅片?
其實有呢個心態證明你已經係到估頂,跟勢行最忌估頂低
同樣我做trade最怕人地話我知之後個市會點行,因為市後睇返,講呢d野嘅人多數係錯曬,而當刻睇左又會有機會影響到自己判斷,所以做trade都係跟自己想法行最好
感謝

市場波幅做參考有冇例子?例如我止蝕係8%,標普升1%,咁止蝕%一樣,不過推高止蝕1%?
舊片都有cover交易系統
不過好似講到有d1999
我黎緊會整d新嘅 請期待下
我都係 多數收埋自己嘅交易
連評論同新聞都唔會睇
嚇死我
市場波幅即係atr
日線atr/週線atr反映嘅就係市場係個段時間嘅平均波幅
如果市場個反向走勢超過平均波幅 我會視呢個係轉勢嘅signal
反向ETF或者put
因為我見之前4月同30/9既high都大概係586蚊左右,咁岩岩破左個阻力位, 確認升勢先入場係咪會比較低風險?

定係巴打既意思係如果我要捉一段中長期既升浪,只要佢唔轉勢既話,我幾時切入其實都冇所謂?
明白,我練習下先
尤其巴打你嘅做法係睇圖,我係同意可以只睇價格走勢就得,價格先至係個主角,其他新聞投資情緒都係配角。
趨勢發動嘅時候入場(突破一刻)
通常動能係最大 走勢回頭測試個破位比較細機會
所以我會揀呢點買

而中段入場都係可以 不過遇著修正走勢可能會洗走出場
所以要睇你手勢

俾個具體例子你

豬肉期貨我9月頭開始建倉
58第一張小注試嘅 升破60就再加一注

之後走勢爆升到67 當時10月份期貨就到期
所以轉咗倉去12月期貨 價跌量縮兩星期
好明顯嘅修正走勢 12月期貨一破65再買2張

如果你中段建倉 就係要等我加注嘅時候去入場

繼續持倉中 希望坐得穩
嘩好開心呀
有條片破咗100views
Btw今日黃圈感謝祭 大家去支持下
我都買咗件衫
今次冇字video好正好好J

內容如果再深入而又精簡d就更好,期待之後有樓主實戰既影片

特別係可唔可以實戰下小本撚可以點樣操作期貨
小本用cfd
應該會遇到流動性低ask bid差價大嘅問題
揀返d熱門指數,道期都係1,2點spread
咁不如玩mirco mini
Dow同nasdaq都有
每格分別係usd$0.5同usd2
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞